Korrje dhe pas përpunimit të korra

Në teknologjinë e pastrimin dhe domate fruta pas trajtimit - shumica e operacioneve të punës, ata llogariten për më shumë se 800 lyud.-orë deri në 1 ha ose 32 lyud.-t h 1 (70-75% të totalit të shpenzimeve). Sidomos, shumë (30%) të kryejë punë fizike kushton një kulturë nga fusha e tij dhe lloji. Për shkak të mungesës së pajisjeve domate kryesisht të mbledhura me dorë dhe vetëm një fushë të vogël në 80 vitet e shekullit XX (rreth 5 hektarë ish-republikat sovjetike) kombinon industrisë e cila tani është pezulluar. Lejoni të mëdha humbjet rritur kulture dhe nuk kërkohet të ofrojnë produkt me cilësi. Zgjidhja e këtyre problemeve kërkon një qasje e integruar, duke kombinuar përpjekjet e prodhuesit, punonjësve të bujqësisë, Inxhinieri, etj

Një hulumtim i institucioneve Federata Ruse dhe Ukraina intensive për prodhimin e domateve të freskëta canning dhe konsumit të kompleksit kuvendi i makinave në zhvillimin ai jep 40-60 i japin një ton të frutave me 1 hektar dhe rrit produktivitetin në 3,5-4 herë në kosto 450-550 lyud. orarit të punës dhe për të zvogëluar kostot e prodhimit.

Kushtet korrjes pjekuri definuar ata fruta dhe nga kushtet e motit fruiting periudhe. Në të ushqimit merren plotësisht të pjekur frutat e domates, dmth pjekurinë biologjike. Megjithatë, në mbledhjen e tyre të ndryshme gradë e pjekurisë, në varësi të përdorimit. Ekzistojnë tri nivele të frutave pjekuri: 1) green-pjekur, normale për këtë klasë përmasa, me ngjyrë jeshile të qumështit dhe 2) janë blanzhevye dritën jeshile ose verdh-buru ngjyrës, 3) të kuqe, rozë apo të verdhë (në varësi të ndryshme), në pjekuriplotë.

Në green fruta, dmth nepolnozrelyh karbohidratet me kryesisht koll. Nëse ju hiqni e gjelbërt-pjekur frutat e tyre dhe për të mbajtur në një temperaturë prej 20 ... 25 ° C dhe lagështia moderuar rreth 70%, ata të marrin klasat ngjyra dhe shije të cilësisë (të sheqerit, kryesisht glukozë, shton). Fruta të tilla zakonisht hiqni bien kohë në fund të periudhës së acar. Ata janë përdorur për përpunimin teknike (pickling, pickling, përgatitjen salads kombinuar me perime të tjera) ose dozarivayut. Në blanzhevoy shumë fruta të mbledhura për dërgimin e mbi long distance. Available në 3-4 ditë ata janë të pjekur. Fruta plotë në shkallën e pjekurisë (biologjike) janë duke u bërë një karakteristike të ndryshme, dhe mbledhjen e tyre për zbatimin në vend (të freskëta konsumit), ose të përpunimit. Nëse perezrevayut fruta, sheqer përmbajtje zvogëlohet si tharti rritet.

Praktika ovoschevodov profesionistë dhe amateurs tregon se është më mirë për të mbledhur frytet e pjekurisë blanzhevoy dhe kur ata të fillojnë të trëndafili. Këto rezultate janë të vlefshme cilësinë ushqyese. Nëse ju për të mbledhur rregullisht atyre, ata krijuan kushte të mira për zhvillimin e akumulimit dhe bimë të tjera frutash.

Domate bimėve nuk uljen e temperaturës, shumë më pak të ftohtë. Pas një kohë të gjatë ftohjes fruta në një temperaturë të 4 ° C humbin aftësinë e tyre për të pjekur. Për mbledhjen e fundit duhet të bëhet deri në temperatura nuk është ulur në 6 ... 8 ° C. kushte optimale për ripening fruta ndodhin në temperatura rreth 22 ° C. Në moti i ftohtë djathit frutat e mbledhura në klasat blanzhevoy pjekuri dhe pastaj dozarivayut në shtëpi. Në verë të nxehtë e të thatë ata filmuar në pjekuri biologjike. Hiq e çoroditur është fryt i gjelbër dhe zakopuyut thellë në tokë.

Harvest domate rassadnoho mesme në korsi të veriut në Federatën Ruse të fillojnë e dytë e dhjetëvjeçarit të tretë të gushtit në Polesye - në dekadën e tretë të korrikut, të pyjeve - parë-dytë dekadë të korrikut të fillimit të shpërndarjes fitoftorozu Mass. Në ripening frutave jugore është në 15-30 ditë më parë. Nga i lidhur për të frutave ripening në fillim të sezonit varieteteve mbajtur 40-55 ditë, e mesme - 50-70 dhe srednepozdnih dhe vonë - 65-85 ditë. Fruiting periudhe, në vartësi të zonave klimatike dhe të tokës, duke i dhënë fund në dekadën e dytë të shtator-tetor. Lag pastrimi nedoboru korrjes shpie në humbje e madhe dhe gjatë transportit dhe magazinimit. Prandaj, duhet të mbledhin frutat rregullisht: së paku një herë në pesë ditë dhe pa stemmers nuk të travmuvaly njëri-tjetrin.

Në varësi të përdorimit të produkteve në prodhimin intensiv teknologjive domate tre mënyra për të mbledhur: 1) të shumta (sample) mbledhja e frutave manually via 3-5 ditë sallatë (konsumi i freskët) varieteteve me nivele të ndryshme duke përdorur platforma e pjekuri shyrokozahvatni transportuesit dhe objektit për pastrimin e perimeve AUS -1, 2) të mëparshme të grumbullimit të qumështit, fruta blanzhevyh varieteteve të përshtatshme për pastrimin mechanized platformat, conveyors, pompat dhe kombaynovy picking fruta në 70% të plotë pjekurinë, 3) pastrimi i vetëm mechanized fruta varieteteve të përshtatshme për këto qëllime, për të kombinuar dhe të përpunimit të sorting ata në një pikë stacionare.

Manual shumëfishta (të rastit) mbledhja e frutave për të zvogëluar shpenzimet e përdorimit të pjesshëm të punës mekanizimin e strukturave të ndryshme: Agregatet korrjes sortirovalnye-AUS-1, psh-25 dhe UUSA; shyrokozahvatni conveyors TEC-50, TSH-30, TSHK-25, TSHP-25 ; platformë POU-2-12 PNSSH të tjerë që janë prodhuar në fermat, enë, transportit topi u rritën mbi FR-3, 5. Me heqjen e domateve të tilla dhe në fillim të sezonit varieteteve të tjera, të cilat përdoren për konsum të freskëta, rregullisht nëpërmjet zgjidhni 3-5 ditë të vetme të pjekur fruta.

Mechanical Kompleksi i hap këto makina dhe proceset e domate fruta për koston e punes lyud. 4/3 h-at 1 T.

Me zhvillimin e teknologjisë intensive korrje dhe kultivimi i domates në ekonomi "perime" Kherson, së bashku me rritjen e sjell në 41,8 ton nga 1 hektar 2 herë për të zvogëluar shpenzimet e punës për 1 ton e prodhimit, produktivitetit të punës është rritur 1,9 herë, dhe shpenzimet e ra në 1,1-1,4 herë. Nga kapaciteti i përpunimit primar 1000 tonë domate në ditë. Kherson canning ka fabrika të prodhimit. Në mbledhjen vjetore e domates harvesters punuar 15 SKT-2, ku të përditshme për prodhimin e makinave arrin 30-50 tonë, dhe për sezonin - PH 700-1000

Në fermat e vogla, të verës dhe në zonat e domate fruta janë zgjedhur me dorë rregullisht (përmes 4-5 ditë, ndërsa në masë qelbëzim - në 3-4 ditë), duke shmangur perezrevaniya. Removed i frutave të paketuara në paketim të fortë (buckets, baskets, kuti). Me qëllim që të mbledhë frytet e dëmtime të vogla në kovë të vogël (mundësisht plastike) dhe një shporta, të mbuluara në thes

Për përdorim të menjëhershëm në heqjen e të freskëta të pjekur (të kuqe, portokalli, e verdhë) e frutave për një datë të mëvonshme - blanzhevye. Të qarta dhe të gjelbër mund të jetë normale Madhësia e frutave që janë plotësisht të formuar. Të tilla dozarivanii frutat kur nuk humbasin cilësitë e tyre.

Domate fruta është e ndjeshme ndaj acar. Deri në shtator të pastrimi nuk mund të jetë vonë. Kur të ftohtë natën kur temperatura poshtë për të 5 ... 8 ° C, hiqni të gjithë fruta. Korrur fruta është renditur nga shkalla e pjekuri dhe madhësia, standarde në kutitë zatarivayut qelizat kapacitet 8-12 kg. Disa prej tyre dërguar në vendin e realizimit, të tjerët pajtoj në ruajtjen ose për llogari të tjera dozarivayut. Pacientët e frutave hequr nga site.

Recommended lexuar

 
«Mbrojtjen e bimëve nga sëmundjet dhe dëmtuesit Dozarivanie dhe afat-gjatë magazinimit »