Temperatura

Një nga faktorët më të rëndësishëm të ndikimit të bimëve - Temperatura e ambientit, e cila nga ana e tij varet nga temperatura e ndryshme të bimëve dhe në këtë aspekt, intensiteti i fiziologjik në proceset e rritjes dhe zhvillimit. Në kërkesat për këtë faktor i referohet grupit të bimëve teplotrebovatelnyh domate. Ndryshon në këtë Exactingness ndryshme

faza e rritjes dhe zhvillimit dhe, në varësi të ndryshme. temperaturën e kërkuar për të bimëve veçanërisht i madh ndikimi i intensitetit të lehta, lagështia dhe faktorët e tjerë.

Temperatura optimale për rritje të farës dhe lë jashtë semyadolnyh në sipërfaqe, ku faza kohëzgjatje minimale është 20 ... 25 ° C. Temperaturat minimale për të njëjtën farë domate rritje nga 8 për të marrë në shqyrtim 18 ° C, dhe për daljen e stairs - nga 9 deri + 16 ° C. Në një temperaturë prej 12 ... 15 ° C staircases të duket në 15-17 ditë, me 18 ... 19 ° C - pas 8-9 ditë dhe 22 ... 24 ° C - pas 4-6 ditë. Kur shkallët për 2-3 javë për të ndikonte pozitivisht në zhvillimin e bimëve zvogëlojë temperatura, sidomos gjatë natës. Konsideruar optimale temperaturën 10 ... 12 ° C, i dëbuar në 12 ditë ... 14 ° C dhe diellore + 14 ... 16 ° C, dhe pastaj të transplanting nën 14 .. . 16, 16 ... 18 dhe 20 ... 22 ° C. Në këtë temperatura ka së paku të konsumit të energjisë dhe rritjes së cilësisë së lartë bimëz.

Domate bimë është shumë i ndjeshëm në acar. Ngricat e Lehta (-0,5 ...- 1C) dhe pozitiv afat-shkurtër të temperaturës (1 ... 3 ° C) shkakton humbjen e domate, një lloj holodostoykie duroj me afat të shkurtër për të ngrirjes -3 ...- 4 °; C në asnjë moti.

Pas transplanting deri në fillim të konsiderohet përmbushje optimale temperaturën + 16 ... 18 ° C, i dëbuar në 18 ditë ... 20 ° C, me 22 diellore ... 24 "C, dhe gjatë fruiting nën 18 ... 20, 22 dhe 20 ... 24 ... 26 ° C. Në temperaturat nën 12 ... 15 ° C domate nuk ndalesa në rritjen e saj dhe i lulëzuar vonuar, nën 10 ° C dhe ndaloi rritjen ekonomike. Lartë temperatura të ndikojë negativisht edhe bimët. mësipërme në një temperaturë 30 ° C bimët nuk japin frute sepse shumë varieteteve të pjalm humbet realizueshmërisë dhe nuk germinating, dhe në qoftë se temperatura i kalon 35 ° C, e ndalojnë rritjen e bimëve, por në 40 ° C - janë vrarë. efektet e dëmshme temperatura të larta në kushtet e rritjes mungesa e lagështi në tokë. Temperatura optimale për rritje të polen është 22 ... 26 ° C, dhe për i frutave 20 ... 24 ° C. Në temperaturat nën 10 ° C No pjalm maturohet nuk polenizoj, bie vezore ose vonë fruta.

Duhet të theksohet se në respektimin e domates bimëve të larta për të vëzhguar varietal temperatura dallime. Shumëllojshmëri zgjedhjen holodostoykie vendet nordike më shumë ose më pak në krahasim me ovenproof jugor. Early varieteteve më shumë holodostoykie, h & m vonë.

Gjatë periudhës bimësinë dhe fruiting e domates shumën mesatare ditore temperatura e ajrit 15 ° C më sipër duhet të jetë të paktën 1100-1200 ° C. mëdha plastike domate bimëve dhe ndikimin e faktorëve të mjedisit në fazat e ndryshme moshë të madhe që çon në intervale optimale, Temperaturat minimale dhe maksimale në jetën bimë që duhet të marrë në konsideratë gjatë prodhimit.

Recommended lexuar

 
«Kushtet e mjedisit në rritje Patharë »