Varieteteve dhe hybrids

Aktualisht, nuk janë të mëdha (rreth 2 mijë) numrin e varieteteve dhe format e domates me të kuq, i kuq, ngjyrë e verdhë dhe fruta. Për të marrë të lartë jep domate e saktë është e rëndësishme zgjedhja e varieteteve. Për zgjatjen e vegjetacionit periudhe, e regjistruar në Federatën Ruse dhe Ukraina dhe varieteteve hybrids janë të ndarë në: ultrarannie (nga fillimin e plotë shkallë të frutave ripening 85-90 ditë), e hershme (91 - 105 ditë), në mes (106-110 ditë), në mes ( 111 -115 ditë) srednepozdnie (116-120 ditë), vonë (121-160 ditë). Kjo veti është kaq është se këto vegjetativ periudhën e rritjes dhe zhvillimit të domate thjesht relative. I njëjti varietet të ndryshme në kushte klimatike dhe të tokës dhe mënyrat e rritjes së kërkesave për rritje dhe zhvillim të bimëve kohë në mënyrë të barabartë. Për shembull, në rajonin jugor të domate rritje sezoni mund të jetë 100 ditë, dhe në veri - 120. Në një terrenmbrojtura, ai është e shkurtër apo më gjatë se sa në tokëhapur.

Me një varg të varieteteve dhe hybrids e ekonomisë duhet të rritet vetëm 2-3 grupeve të ndryshme të pjekurisë. Për tokën e zonave klimatike-suggestions: Polesye në fillim të sezonit varieteteve duhet të marrë të paktën 90%, pyll - 50-70%, steppes - 40-50%.

E varieteteve të ndryshme në këtë faqe interneti ofron një shumëllojshmëri në përdorimin e tyre. Disa varieteteve të mira për konsum të freskëta, të tjerët tregojnë pronat e tyre në ruajtjen e tselnoplodnom, përpunimit të tomatoprodukty dhe kripe. Aktualisht, prodhuesit e perimeve kanë një zgjedhje të gjerë të varieteteve hybrids dhe veçmas për të hapur dhe të mbrojtura tokës. Disa varieteteve dhe hybrids janë universale, që është rritur në një fushë të mbrojtura apo të hapur. Për çfarë është më e mira sortoobrazets një tregues të tjerë, të tjerë - në të kundërtën. Prandaj, kur zgjedhin sortozrazkiv shėnim ku ajo u krijua, e cila zonave dhe kushtet e rekomanduara në rritje. Ju duhet të mësojnë themelore ekonomike dhe biologjike treguesit e bimėve sortozrazkiv, dmth lexoni përshkrimi. Për secilin tokës-zonave klimatike e kanë më të varieteteve hybrids dhe kushtet specifike për të përshtatur.

E detyrave më urgjente në domate edukate janë: tërheqja e hershme varieteteve të hapura për të mbrojtur tokën dhe heqjen holodostoykih notat, tërheqje nga ripening miqësore varietetet e frutave për të vetme kombaynovy pastrimi. Hershmëri - faktor vendimtar në marrjen e garantuar kulture, veçanërisht në Polesye Ukrainë. Disavantazh në edukate domate kultivimit është më së shumti në mes dhe fund të varieteteve dhe hybrids me frytëzim 1 muaj (në gusht-shtator). Shumë pak ultrarannih varietetevekultivuara.

Që në shekullin XX publike dhe veçanërisht në mbrojtjen e të tokës intensive filloi zëvendësimin e varieteteve të domates në heterotic hybrids parë gjenerimit (F1), të cilat janë më shumë plastike dhe produktive në kushte ekstreme në rritje. Wide hybrydnaya përzgjedhje u zhvillua në Bullgari, pastaj në vendet e tjera. Aktualisht në krye të vendit - SHBA, Japonia, Holanda, Gjermania heterotic vetëm një hybrids. Federata Ruse po punon aktivisht në këtë drejtim e institucionet kërkimore shkencore dhe të sapo-krijuar-pasardhësit e përzgjedhjes kompanisë. Në Ukrainë janë ata të angazhuar në Institutin e perimeve dhe pjepër-rritje UAAS dhe stacionet kërkimore: të Donetsk, Kiev dhe Crimea, si dhe Cherkasy, Chernivtsi dhe rajonale Odessa stacionet kërkimore shtetërore.

Doktor i Shkencave Bujqësore fa Tkachenko që shumë e rëndësishme avantazhin e F1 hybrids janë rritur tregtueshmëri e produkteve, hershmëri, dhe së bashku qelbëzim kulture output intensive në fazën fillestare të fruiting. F1 hibride ndryshon nga klasa se familja e tij të merrni nëpërmjet hibridizim e dy apo madje edhe disa forma të prindërve, të cilat kanë të fortë gjenetike pronave. Prandaj, pasardhësit e prodhimit të hybrids F1 Maj vetëm organizatat të cilat kanë një burim të prindërve pasardhësit linjat e domates. Dhe e fundit e sekreteve tregtare për ruajtjen e monopolit mbi riprodhimin e një hibride.

Farërat, frutat e korrur nga hibride F1, është një çështje e ndarë F2, të cilat mund të jenë plotësisht të pa bimë ose frutash, ose me shkallë të ndryshme të performancës. Gjithashtu, F2 bimë dallohen midis tyre në një lartësi mbi nivelin e detit, një lloj shkurre e rritjes, madhësia e frutave.

Krahasuar me të zakonshme të ndryshme hibride F1 ka këto përparësi: të lartë dhe të qëndrueshme të jepnin, lartë plasticitet nën kushtet negative në rritje, një kombinim të mirë të dobishme ekonomike dhe karakteristikat biologjike.

Në Shtetit edukate varieteteve të Federatës Ruse dhe Regjistrin e varieteteve të bimëve Ukrainë përfshinte ekzistuese dhe varieteteve hybrids për mbledhjen e të vetme kombaynovy janë: në fillim të sezonit - Bojan, bën të duket i vogël, vetëtin, të butë, prelud, SH-2, Flora, kanoe, mes - Amiq, F1HHKac, Ed gjahtari, të mesëm - FL Orko, SH-1 SH-3 SH-4; srednepozdnie - Volhohradets, Newbie, Fakel.

Për pastrimin dhe platformat e asamblesë duke përdorur njësi, dhe kërkohet manual dhe varieteteve hibride me e madhe me fruta të lartë përmbajtjen e thatë çështje. Përveç kësaj, varietetet e dëshirueshme dhe hybrids me një minimum sasia e korrjes (2-3). Për këto qëllime vetëm, pothuajse të gjitha varieteteve të përfshira në të Shtetit Regjistrohu.

MH ultrarannih në fushën e hapur shumëllojshmëri rritur është inkurajuese, me fillim të varieteteve dhe hybrids - Agata, alkyl, Alpateva 905, saten, White derdhur 241, Bojan, shpellë, terren hribovskiy 1180, fushues, F1 delfin, Zoren, Ihranda, vetëtin, F1 Kozachek, Kremenchuk, tender, F1 Marsi, F [Promik, F1 Semko 100, Sunny, F1 Soyuz 8, SH-2, Talalihin 186, Flora, F1 Harmar, me fillim të mesme, - Amiq, F1 Dyual Erli, Mbledhja F1, F1 Lyana, F1 Narita, Fitore 165, Ed gjuetar, Peto 86, me të mesme - Volgograd 5 / 95, Diablo, Lee, mun, Ft Muril, Hope, F1 Orko, Perseu, siberian përpara, SH-1 SH-3 SH-4 , Unavskiy, me srednepozdnih - Volhohradets, i dashur sapofutur, gusht, Fakel me vonë - fermer, lundrim, etj

bazë më të sigurtë në vijim ishin përhapur dhe varieteteve hybrids e domates: F1 Alena, F1 Antoshka, F1 Aramisa, F1 mëtrik, Ft Blagovest, FL Verlioka, F1 Hreyn, Grenada F1, F1 duet, F1 Yntuytsyya, F1 Kastalia, gështenjë (Qendra) F1 DPT-1, F1 DPT-5, F1 Kostroma, F1 kuqe arrow, gëlltitni F1, F1 Square, F (kryetari i bashkisë, F1 Miledi, Mechta,

Recommended lexuar

 
«Kërkesat për të tokës dhe ushqyesve Akomodimi në kulture rotacionit »