Morphological shenja

Kërcell domate në fazën e hershme të rritjes dhe zhvillimit të barishtor, rrumbullakuar, i shkrifët, pryamostoyachyy (shtambovi ndryshme) ose përhapje, në bazat e të trasha, derevyanistyy (tverdiyuchyh) si plakje, të prirur për të simpodialnomu haluzhennya lartësi prej 0,3 deri në 3 m, dhe indeterminantnye ndryshme në greenhouses - deri në 5 m (me shoots). Gjatë fruiting bisht nën peshën e frutave prihibaetsya në tokë. Në të humbur e axially domate bisht. Duket se vetëm ai përbëhet nga të veçanta, një për të zëvendësuar një palë shoots urdhërat në rritje. Kërcell të kushtëzuar besojnë se ai është një tufë lulesh parë.

Nga veshkat, të cilat janë të përcaktuara në axil e lë, lateral shoots formuar (e ashtuquajtura pasynka). Çdo arratisjes pas duke i dhënë fund disa lules furçë. Me kushte të favorshme të tokës lagështi, asnjë nga pala shoots rrjedh dhe mund të sigurojë shtesë, nganjëherë nuk lehtë ajrore të zërë rrënjë dhe rrënjët. Ky funksion e domate përdoren në praktikë për cherenkovoy perime farë për të rritur root për të përmirësuar sistemet e përgjithshme të zhvillimit të bimëve. Të gjitha pjesët e gjelbra janë të mbuluara me bimë opusheniem dhe me kohë të shkurtër të bardhë me hekur hairs që lëshojnë një substancë të posaçme rrëshinor verdhë-gjelbër me një aromë të veçantë.

Të forca e rrjedhin gëmushë është: Natyrisht, me polehayuschimi, luks vetvyaschimisya, shëndetlig ose me forcë oblistvennymi rrjedh gjatėsia 0,5-2 m dhe më shumë, me të madhe dhe e lë nga mizhvuzlya dritën jeshile ngjyra të errëta, shpesh polehayuschiy gjatë fruiting; standard që ka të qëndrueshme nepolehayuschim, silnooblistvennym, slabovetvyaschimsya mizhvuzlya bisht të shkurtër dhe të errët i gjelbër e lë me corrugated particles me kompakt shrubs, 30-60 cm të lartë shtambovi varieteteve janë të rëndësishme në mechanized kujdesit bimë.

Natyra dhe kohëzgjatjen haluzhennya mugullon rritjes kryesore rrjedh shrubs determinantnye dallojë dhe indeterminantnye. Kjo ndarje është e lidhur me peculiarities simpodialnoho haluzhennya domate bimë. Në indeterminantnyh formë bisht pas 7-12 (në varësi të ndryshme) përfundon lulëzim - furçë. Pastaj ai i formuar nga shpëtojnë (pasynka) që zhvillon sinus fundit në letër, e cila gjithashtu përfundon lulëzim (furçë dytë). Kjo rrjedh vazhdon të zhvillimit. Kështu, më lart rrjedhin furçë të parë është një kompleks formimit, që përbëhet nga numri i shoots ndryshme rritje haluzhennya mënyrë, kështu që është themelore. Në determinantnyh (slabovetvyaschihsya) proceset e rritjes së dobët, e ulët gëmushë (lartësi 40-80 cm), pas një rritje prej 3-6 bunches e stalks pezullohen, zakinchuyuchys lules furçë. Bistak i parë është formuar prej 5-7-m letër më tej - nga 1-2 letër. Determinantnye varieteteve formë pala shoots vetëm në gjirin e lë më të ulëta, kështu që ata nuk kërkojnë prischipyvaniya (pasynkovaniya). Determinantnye llojet e shpejtë, të kthehen në të korra të tyre miqësore. Ata janë të rritur, kur ata marrin një fillim të korra në kohë të shkurtër të mundshme.

Indeterminantnye (vetvyaschiesya) forma e gjatë të vazhdueshëm shoots formë të re (përveç nëse kushtet janë të favorshme) dhe rrjedhin arrin të rëndësishme Madhësia (deri në 2.5 - 8 m). Side shoots janë formuar nga gjiri i lë. Furçë e parë e një letër të mëtejshme 9-12 - nëpërmjet 3-5 sheets. Kushch të fuqishme, por shkalla e lulëzuar plodoutvorennya dhe ata janë më të ulta se në format determinantnyh, i zgjatur në kohë. Bimët indeterminantnyh format të lehtë për të krijuar një rrjedhin. Varieteteve të këtij grupi është zakonisht të përdorura në zhvillimin afat-gjatë në të sigurtë paunde (së paku 4-5 muaj pas transplanting).

Ka forma të ndërmjetme - poludeterminantnye.

Në vitet e fundit indeterminantnye varieteteve të humbasë heterotic hybrids parë gjenerimit (F1), të cilat janë më shumë plastike dhe produktive në kushtet Nechernozemya dhe varieteteve superdeterminantnye që formojnë në fron kryesore 2-3 lulëzim, vegjetativ rritjen e gjatë ndalesa. Të gjitha demet shoots fund të vogla dhe të formojnë silnorazvetvlennyy gëmushë. Faza e dytë - formimin e frutave. Bistak i parë është formuar në një lartësi prej 7-8 th letër. Për filmin greenhouses përshtatshëm determinantnye superdeterminantnye dhe varieteteve që mund të rritet pa prischipyvaniya shoots, por për dimër greenhouses - heterotic hybrids.

Domate niset nga ana e tij, neparnoperistye, dissected e madhe particles, alternating me copa të vogla dhe dolechkami me morschinistoy sip. Shtambovi varieteteve zakonisht kanë një trasha, korotkochereshkovye, morschinistye të dendura me vendosjen e particles, në shumicën e varieteteve neshtambovyh bimėve dlinnochereshkovye më pak morschinistye. Në të bisht (në varësi të grade) formave lë 7-12, dhe në anën - shumë më pak. I lartë pobeh themeli, aq më pak ajo e lë. Prandaj, kur formimin 2-3 bimët më të sipërme të majtë stalks lakër të ngurta.

Domate lë: 1-me forcë dissected particles, 2 - me forcë dissected pjesë

Ka 3 lloje të lë: normale (normal), ndermjetem dhe kartofelepodobnyy. Në llojin e gjelbër normale lë, neparnoperistye, dissected mbi një më shumë ose pak të mëdha të aksioneve të ndërmjetme alternating lë dhe e lë të parë të rendit, të butë apo morschinistoy sip. Letter to kartofelepodobnoho e tipit - lë pa ndërmjetme dhe e lë të rendit të parë, një ngjyrë jeshile të errëta që i ngjan gjethesh e patates. Pjesa më e madhe e varieteteve të përbashkët në Ukrainë ka normale tipit fletë.

Domate lë janë të vegjël (më pak se 15 cm). mesme (15-25 cm) dhe e madhe (mbi 25 cm). Letra madhësia ndryshon në varësi të kushteve në rritje. Në funt fine sigurtë për marrjen e një letër më pak se 30 cm, mesatare - 30 - 45 cm dhe të mëdha - më tepër se 45 cm në dimër dhe pranverë qarkullim më të madh janë të lë, me një numër të madh të particles dhe dolechek. Lë më të vogla në zhvillim filmi greenhouses . Në fillim të sezonit varieteteve të vogla në fund - krupnee, me pjesët më të zhvilluar.

Tinction mund të jetë gri-jeshile, dritën e gjelbër, gjelbër, të errët gjelbër, verdhë-gjelbër, gjelbër me antotsianom. Ajo ndryshon në varësi të ndryshme dhe në rritje kushtet nën ndikimin. Gjirin fletė formuar shoots lateral, conventionally quajtur pasynka.

Tufë lulesh - vnepazushnyy shilingë (furçë), e thjeshtë, për të vilchatoe shumë branched, me lule të vetme në varietetevemëdha. Në të thjeshtë (nevetvyaschehosya) lulëzim frutave janë në të njëjtën thupër në mënyrë të rregullt në të ndërmjetme (poluslozhnoho), dikur të gjera - e frutave për secilin nga dy degët janë të vendosura në mënyrë të rregullt në kompleksin - frytet janë të rregullt në mënyrë tri herë, katër herë dhe në mënyrë të përsëritur branched shufra. Më parë furçë lartësi tabs kryesore në fron dhe ndyshimin midis këtyre brushes gjyqtari mund të lë skorostyhlosti bimë. Në fillim të sezonit varieteteve flower furçë themelin e parë 5-7, në mes - në 9-10, dhe në fund - 10/14 mbi letër, rreth 30-50 ditë pas fillimin e stairs fillon lulëzim. Next cek në fillim të notave përmes alternating 1-2 letër në fund - deri në 3, nota shumë të vështirë të fshirë - përmes 5-6 sheets. Ndriçim i mendjes e pamjaftueshme në kuptim të mbrojtur tokën të çon në hedhjen e parë lulëzim 3-4 letër se në funt.

Në fund të vysokorosli mesme dhe varieteteve të pikturuar lule në fron të rralla janë brenda 2-4 letër. Penel ulët klasat 1-2 janë shpesh mbi letra, dhe në fund të degëve - furçë me një furçë. Prandaj, në shkurret varieteteve kompakt, me anë shoots vogël, i cili shpesh përfundon me lule tufë lulesh. Qëndroni në varieteteve të ndryshme mund të jenë të shkurtra (më pak se 12 cm), i mesëm (12/25 cm) dhe kohëzgjatja - 25 cm Ajo gjithashtu mund të jetë e butë dhe kompakt, të haluzhennya shkallë të ndryshme.

Lule në domate oboepolye mbledhur në lulëzim (lule ose frutave furçë), në mënyrë të rregullt. Kur deklarimi i lulëzuar ndodh pairwise lule dhe një palë ripening fruta. Lule kolosovidnoy formë, ngjyrë të verdhë, të ketë një filxhan, e përbërë nga 5-7, dhe nganjëherë më shumë srosshihsya chashelistikov. Venchyk gjithashtu srosshiysya, numri i petals korrespondon me numrin chashelistikov. Numri tychinok 5-8. Dustcoat hapur anën slotted ekran brenda boçë, të cilat janë ngushtë nga kanxhë kompresuar me njëri-tjetrin nëpër flokë. Pistil një ose disa nga afër duke i dhënë fund srosshihsya i mbuluar me puprri turp.

Fruta e domate - dy sipërm dhe multi-sinkarpnaya me lëng mnohosemyannaya dhe kokrra të kuqe, në formë të ndryshme, madhësia, ngjyra dhe sip. Këto karakteristika të rëndësishme ekonomike ontogenesis ndryshojë në varësi të kushteve dhe shumëllojshmëri në rritje. Vendosja e frutave brenda secilit lloj të mund të jetë kompakt të fshirë - ato janë pak ose më shumë presion ndaj njëri-tjetrit; lirshme - frytet janë në disa distancë nga njëri-tjetri dhe të ndërmjetme - ndërmjetëse midis tyre të parë dhe të dytë lloje. Peduncle është fryt i përbashkët dhe pa articulation.

Forma frutat e ndryshme: ploskaya, ploskookruhlaya, qarkore, oval (vezak), afat-oval (pertsevidnaya), dardhë, slivovidnaya, kubovidnaya dhe cilindrik. Në kushtet e prodhimit rriten kryesisht nga okruhloploskimi raundin domate dhe fruta. Tselnoplodnoho përshtatshëm për canning frutat slivovidnoy formë. Në zonat ovoschevodov amatore domate takohet me fruta më shumë forma ekzotike: dardhë, pertsevidnoy me variacione të ndryshme. Nga argumentet e padëshiruar përfshijnë i përafërt, të karakterizuar kryesisht për klasat më të vjetër. Të pakët e tokës dhe negative në rritje kushtet e frutave janë duke u bërë më shumë rrumbullakohet formë, janë më të vogla dhe më pak i përafërt. Me kushte të favorshme frytet janë më të mëdha, banesë dhe hullizuar. Me pjalmim pamjaftueshme dhe fekondim semyapochek hullizuar gjithashtu në rritje.

Forma fruta të vëna në shkallë. Në të njëjtën kohë të përcaktuar formën indeksi - proporcioni i lartësi mesatare e saj për të frutave diametër. Mesatare diametër - është mesatarisht dy tërthor diameters. Indeksi i frutave në formën e aeroplan është 0,5-0,6, ploskookruhlyh - 0,7-0,8, rrumbullakuar - 0,9-1,1, oval - 1,2-1,3, elongated-oval - 1, 2-1,3, dardhë - 0,9-1,1, slivovidnyh - 1,2-1,3, kubovidnyh - 1,3-1,4, cilindrik - më tepër se 1.4.

Tinction varet nga kombinimi i frutave dhe i heq lëvoren tul color. Në disa varieteteve të Peel transparente, në të tjera - të verdhë. Peel Nëse është e qartë, atëherë ngjyra e frutave është i njëjtë me botime të dobëta, dhe nëse Peel verdhë, i frutave t'u bërë pak ngjyra të ndryshme se sa tul. Tinction shkaktojë pigments frutave, sidomos likopin dhe formy.karotina ndryshme. Të rëndësishme të përqendrimit të pigments. Pikturë gjelbër është fryt i parakohshëm i bardhë, dritën e gjelbër, gjelbër, verdhë-gjelbër, jeshile të errët me spote, jeshile me antotsianom; pjekur - limon, portokall, i kuq, i kuq, të kuqe, ngjyrë e kuqe me Stripes, të kuqe të errët, i purpurtë -- ngjyrë kafe, violet.

Më e zakonshme krasnoplodnye ndryshme. Megjithatë, shumë prodhuesit e perimeve, të merrni tifozë domate ngjyrë të ndryshme: të bardhë (fildishtë) verdhë, burovato-kuqe, kafe-kuqe dhe të tjera.

Size fetus përcaktojnë masiv, i cili varion nga 5-10 (vishnevidnye, Smorodinovy etj) në 800 g apo më shumë. Fruta ndryshon nga madhësia e vogla (1 - 1,5 cm) për të madhe (15-20 cm). Nga peshon frytet dallohen: shumë e vogël - më pak se 20 g, e vogël - 21-50, mesatare - 51 - 100 madhe - 101-200, një shumë të mëdha - më tepër se 200 g. Në aspektin e prodhimit të hapur dhe të mbrojtura tokës rritur domate fruta peshë, mundësisht 100-150 g. Megjithatë, prodhuesit e perimeve, amateurs shpesh preferojnë varieteteve më të mëdha dhe hybrids me fruta, përdorimin e tyre kryesisht për konsum të freskëta në formë. Këtu është e përshtatshme për të kujtojnë se në atë vend në të duhet të presë vyroschuvatysya dhe melkoplodnyy domate, fruta të përdoren për një canning dhe kriposje tselnoplodnoho.

E sipërfaqe prej varieteteve të frutave hybrids dhe mund të jetë e qetë slaborebristoy, srednerebristoy, më pak silnorebristoy. Arsyeja: me nivelin e zhvillimit të (të dobët, të mesme, të fortë). Top fruta: qetë, me një curril, me dobët ose fortë korkovidnym nxehtë. Numri i qelizave, ose nests, në frytet varionin nga 2 deri në 20 dhe më shumë. Ata janë të llogarit të shkurtojë përcaktohen nga diametër më të madh të frutave. Kjo është një shenjë e rëndësishme ekonomike, i cili përfshin përmasat e frutave dhe mishi, numri i të fara.

Kur në rritje në disa zona në klasat 2-3 dhoma dhoma me fruta pothuajse asnjë ndryshim nga 4-6 kamera - ndryshon pak. Kjo e bënë të mundshme për të kombinuar numri i varieteteve të nests në grup: malokamernye (malohnezdnye) - 2-3, srednekamernye - 4-5 multichamber - 6-10, një multi - mbi 10. Multilocular - një shenjë që tregon një sasi madhe frutat, mishi më shumë, shumë-fruited varieteteve pikturuar me lule komplekse, ata janë frutat e formave dhe madhësive të ndryshme. Në të varieteteve të frutave malokamernymi flower furçë të thjeshtë, i barabartë më shumë fruta e madhësisë dhe formën.

Dhoma frutat shpjegon tiparet e rritjes lule bazat e tyre gjatë formimit. shumë-varieteteve baza lule rritet më shpejt dhe të ketë një zonë të madhe se shqyerje bilocular frutat, dhe më shumë plodolistkov në srastanii që janë multi-embrion, dhe fruta. Ndryshimet brenda në dhomë të fshirë ontogenesis të bimëve dhe, në varësi të kushteve në rritje. Brenda më e madhe e numrit të qelizave të fshirë në fazën e parë të frutave, në vijim është zvogëluar në fillim dhe pastaj rritet pak. I njëjti model është vërejtur në ontogenesis të bimëve: Shumica e kamera - në radhë të parë fruta bunches, më pak - në mes të frutave në rritje dhe një pak - në krye të frutave bimë. Përveç kësaj, dhoma e ulët e Jugut shikuar frytet se në veri.

E disa varieteteve të frutave janë të prirur për të shkëlqyer. Nuk janë të butë dhe neelastichnoy lëkurë. Dehiscence promovon tepruar overwetting tokën pas një kohë të gjatë thatësirës.

Farërat e domates, banesë, trekëndëshi-pochkovidnoy ose obratnoyaytsevidnoy formën, e verdhë-gri, opushennye. Numri i fara e fruta në dhomën e saj të përcaktuar nga (dhomën më të madhe, më e ulët e pasardhësit) dhe mund të jetë i vogël - deri në 50, i mesëm - 51 - 125 dhe të mëdha - më tepër se 125. Fruta pasardhësit pesha shkon nga 170 në 320 mg, që është 0,2-0,5% e saj masiv. Pesha 1000 nasinyn 3-4 g në 1 g të përmbante 250-330 njësi. Fara e vogla janë si dardhë e frutave dhe slivovidnoy formë të mëdha - në raundin. Për prodhimin e origjinale dhe elita fara duhet të përdoret vetëm fruta të takimit të parë, në të cilat ata janë më të mëdha. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fillim të sezonit varieteteve. Farërat ngjashmëri të mbajë në të nxehtë shtëpie 6-10 vjet, në mënyrë hermetike nënshkruan paketa - deri në 15 vjet.

Rrënjët e domates sterzhnevoy, por ai outstrips transplatimin farë dhe lateral përhapur në pjesën e sipërme të shtresa e tokës (30-50 cm dhe në thellësi të në diametër 1,5-2,5 m), që mbulon deri në 1,25 m3 atë. Kur rritet bezrassadnom domate rrënjët thellimin e 1 -1,5 m gjerësisht të shpërndara dhe të partive, e cila ofron relativisht të larta posuhostiykist këtë fabrikë në jug të zonës. Root sistem karakterizohet monopodialnym zhvillimit. Young domate bimët kanë shprehur qartë sterzhnevoy rrënjë. Megjithatë, rassadnom Rritja e prodhimit të kufizuar e tij të parë në transplatimin, dhe pastaj kur transplanting në një lokacion të përhershëm. Prandaj, zhvillimin e shpejtë në rend të parë rrënjët mënyrë anësore, të cilat nga ana e tij, e ndarë, duke formuar rrënjët e dytë dhe të tretë urdhërat shpesh. Të gjithë janë të mbuluara me një masë të hairs. I thellë dhe natyra e përhapjes së rrënjëve të varet nga dendësia, lagështi dhe tokës aeration si dhe rritjen e faktorëve të tjerë (ushqyesve, temperatura, etj.) Pjesën e ulët të rrjedhin pas një përplasje me terren mund të krijojnë accessory rrënjët.

Root sistemin e domates

Recommended lexuar

 
«Morfobiolohicheskie karakteristikat dhe kushtet e mjedisit në rritje Biologjike features »