Bimëz Kassetnaya domate

Duke përdorur mënyra dhe hleykoyu bezhorshechnoho dal nga cilësia e mirë, por "jashtë standardit bimėve nga një fushë e vogël kjo, punë fizike të rënda a.zatraty madh një shkallë e ulët e mekanizimit të proceseve teknologjike. Në Hollandë, Finlanda, Franca, Gjermania, Japonia dhe vendet e tjera hleykoyu off rritur në charunkoviy plastike fishekëve, pallets, letër konteinerë (Paperpoti, Kultoplant, Plantek etj) apo metodën e vulosje dhe nënshkrimit të Marrëveshjes së direkt në tenxhere plastike trays ( "Box-o-Matiko).

Mënyrë modulare dhe ju lejon të ndikojnë në mënyrë efektive e rritjes dhe zhvillimit të farë, për të rritur prodhimin e saj në 750 njësi. 1 m2 dhe të merrni më shumë bimë vyravnennye me 100% dhe rrënjë, zvogëlimin e kostove dhe fara substrate, krahasuar me bezhorshechnym mënyrë në 2,5-3 herë, kostot më të ulëta të punës për njësi të prodhimit të 5-6 herë, duke përmirësuar kushtet e punës të punëtorëve në terren të sigurtë.

Instituti i perimeve dhe pjepër-rritje UAAS zhvilluar teknologji Kasetash farë rritje në lidhje me tokën dhe kushtet klimatike të Ukrainës. Vendosur se ishte shumë e teknologjisë ekzistuese të shtrenjta. U rritën vetëm 240 copë. Farë domate në 1 m 2 greenhouses, por brenda 40 ditësh është shpenzuar 300-350 kW pushtet. Përveç kësaj, në këtë fushë root farë kushtet ishte vetëm 75-80%, dhe dëme në rrënjë bimë sistemet e të rinjve në transplanting shkaktuar një periudhe të gjatë të rehabilitimit - për 30 ditë. Prandaj, kur farë raca të moshave 45 ditë në rritje në këtë fushë në krahasim me bimë që vysivaly direkt në terren të hapur, ishte vetëm 15 ditë.

Recommended kassetnaya Instituti ka dhënë transferimi i teknologjisë për të malovozrastnoy farë rritje në 30 ditë, i rritur dendësia e bimëve në greenhouses - në 800 - 1000 PC. 1 m2 farë rrënjë në fushën arritur 96-100%. Me këtë duhet në të njëjtën greenhouses me farë output ulur me 3-4 herë, shpenzimet e energjisë - në 9-11 herë, fara - 3-4 herë. Grumbull farë rrënjë në terren të hapur vetëm zgjat 2-3 ditë në vend të 30.

Transplanting Në fermat e specializuara të prodhuar domate të freskëta për të marrë produktet dhe lëndën e parë për përpunim brenda 80-90 ditëve të mbjellë dhe mbjella me farë e disa termave në dritën skorostyhlosti varieteteve dhe tokës-zone klimatike në rritje. Conveyor fundit ishte Plani i prodhimit: 5-6% e zonës ultraranniy mbjellë domate e moshës 60-70-sutochnoi hleykoyu farë, 20-30% - në fillim të moshës prej 55-60-të përditshme bezhorshechnoy farë dhe 30-35% - në mes, në mes, srednepozdniy dhe në fund në moshën 35-40-farëpërditshme. Një fushë tjetër është bezrassadnoho drenazhuar nga pasardhësit e domates.

Nadrannih hleykoyu mbjellë në 15-20 ditë të çdo zone klimatike tokës-e masiv termat që fillojnë në terren të hapur kur e ngrohta pranverë dhe në terren do të jetë nën kërcënimin e acar -3 ° C. për të vonuar transplanting redukton japin në 15 -- 20%. Kjo duhet të jetë temperatura 14 + ... 15 ° C, tokës - jo më pak se 10 ... 12 ° C në një thellësi prej 10-12 cm

Koha optimale transplanting farë hapur në terren në rajonet veriore të Federatës Ruse është mesi i qershorit, në mes korsi - dekadës së parë të qershorit (kur të besueshme mbrojtje nga brymë në fillim të majit), rajonet qendrore Zi Tokës - në fund të majit dhe në fillim të qershorit, jugore dhe jug -- lindore fushat - që nga mesi i prillit. Nga kjo kohë tashmë ka lakër burbuqe dhe vezore.

Timeline mbjellë domate në fusha të ndryshme të Ukrainës pabarabartë: jug - para se, në zonat e veriut - përsëri.

Për fillim të një kulture të domate, off ultrarannih dhe në fillim të varieteteve mbjellë më herët, por vetëm pas kërcënimit të acar dhe do të jetë më i lartë shtresa e tokës në një thellësi prej 10-12 cm prohriyetsya me 12 ... 14 ° C. koha optimale për transplanting farë në zonat e jugut - nga 20 deri në 30 prill në të pyjeve - nga 1 deri në 15 maj, në Polesie dhe Lviv - nga 5 në 20 maj. Sipas Institutit të perimeve dhe pjepër-rritje UAAS kur domate farë ulje me 20 Maj në pyll japin prej 56 tonësh nga 1 ha, duke përfshirë 1 gusht, 8 t, me ulje e 26 maj - 43 respektivisht 0,3 ton dhe ulje në qershor 1. - 35 ton nga 1 ha, dhe nga 1 gusht, frutat nuk arrijnë pjekurinë biologjike.

Në shumë zona të jugut mësuar më vonë kulturën e domates, që është një rritje bruto në mbledhjen e frutave, në vjeshtë, kur ata kishin ardhur nga klasa e hershme dhe të mesëm, dhe kohën e transplanting. Për ta bërë këtë, zgjidhni të mëdha, të lartë kapitulim varietetet e domates. Vysokorosli domate varieteteve mund të vihen përpara determinantnye. Pranvera acar mëngjes në terren mendonin bimëz domate, varieteteve të tillë si ku bari nuk ka frikë.

Koha optimale ulje 60-70-të përditshme farë ne fidane në jug-lindore dhe qendrore Transnistria fushën e Moldavisë është e dekadës së parë Maj, për zonën e jugut - 7 ditë më parë, dhe në veri - mbi 5-7 ditë më vonë. Termi ulje e hershme mund të merrni e produkteve të barabartë dhe të fillojë korrje frytet kombinohen në dekadën e parë të gushtit. Late transplanting kohën e marrjes së prodhimit të vonuar, duke rezultuar në zvogëlimin e efikasitetit rassadnoho rrugën e kultivimit.

Domate mbjellë sipërfaqe ridges dhe ridges. Në veri dhe veri-perëndimore fusha fusha nechernozemnyh dhe Lindja e Largët Rusi rezultatet më të mira të marra me farë ulje të ridges, ridges, ose në formën e ndryshueshme sipërfaqësore, në rajonet jugore dhe në Ukrainë - mundësisht në një sipërfaqe të rrafshtë, pos me qëllim të ulët vende me feta ridges (ata me feta dhe të ujitur tokat). Formësohet sipërfaqe (ridges dhe ridges) ngrohur më të mirë, ofron një termike kushte më të favorshme se ajrit dhe sipërfaqe fusha.

Domate transplanting kur vendosen shyrokoryadnyh, kaseta dhe dvuryadnym trehryadnuyu rrugicë, shesh ose shesh-hnizdovym mënyra. Në Ukrainë, Moldavi, dhe në disa rajone të Federatës Ruse dhe janë duke u mbjellë domate kryesisht kasetë dvuryadnym proces. Avantazhet e kasetë transplanting spacio metodë që në masë të madhe mund të trajtojë më në terren, më pak i dehur masive të bimëve të dëmtuara gjatë mekanizmat kujdesin e plantings dhe korrje, podkormok periudhë të gjatë. Kur korrje ulje në kasetë mund të përdoret traktor apo rimorkio varje dhe platformat e transportuesit, i cili në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon kostot e punes. Band metodë kultivimi ndryshimet domate teknologji dhe siguron një mundësi për të zotëruar teknikat dhe elemente të kultivimit intensiv.

Planet vendosje të bimëve, të konfigurimit hapësirë në pushtet intensive e teknologjive të energjisë i varur nga-track automjetet (traktorė) dhe gjerësia e kapjes së sistemeve ekzistuese dhe të ardhshme për të mbjella machines, konvikti, kujdesi për ta dhe korrje. Në vendet CIS miratoi një sistem të vetëm të makinave me traktor ekzistuese track 1,4 m dhe një gjerësi sivalok, rassadoposadochnyh machinery, kultivues 4,2 m dhe perspektiva - me parametrat 1,8 dhe 5,4 m. Për këto dy sistemeve dhe makinave të krijuar nga korrje me një gjerësi e kapjes 0,45, 0,70, 1,4, 1,8, 2,1 m ose më shumë.

Kur shyrokoryadnyh transplanting metodën ekzistuese dhe bazën e makinave spacio është distanca 70 cm midis bimëve në rradhë për standarde dhe varieteteve determinantnyh është 25-35 cm për mesatar - 40-50 cm dhe indeterminantnyh - 50-60 cm bimėve plan me shënimin e mëposhtëm parametrave 70x25-60 Me qëllim që të shikoni më të kompletuar mekanizimin e proceseve teknologjike, zhvillimi i punës astrakan ZNG-5, 4 kostot më të ulëta të punës dhe të holla në rritje nga farë domate transplanting mesme, dhe sylnorosle shrubs janë në mizhryad gjerësi 140 cm dhe në distancë në rreth 15-17 cm, dmth aplikimi i skemës 140x15-17 cm Kjo skemë lejon për të rritur numrin e përpunimi i të mechanized pagatuar. Ndarje e tillë e përdorur në rritje domate në postat në Lindjen e Largët. Përveç kësaj, spacio 70 cm midis tokës mizhryadnyy trajtimet mund të krijojnë Grebneva mbjelljen domate.

Duke përdorur një sistem perspektivë makinave, në fillim të sezonit varieteteve mbjellë shyrokoryadnyh mënyrë thickened skemë 60x25-30 cm, mes - 60x35-40 cm dhe srednepozdnie - 60x40-50 cm Duke punuar për të cultivators PPR-5, 4 mizhryad vendosur në gjerësi 90 cm, dhe distanca midis bimëve me rradhë në varësi të varieteteve skorostyhlosti - nga 20 deri në 30 cm në Rusinë jugore të rënda shkrifët terreneve dhe në fillim të ujitjes furrows për sezonin e varieteteve të bimëve më mirë vendosje skemë 90x20 cm, për të mesit - 90x25 cm ovoschevodov amator mbjellë domate mbi krevat skemë 60x50 cm

Për transplanting machines skemë më të pranueshme të bimëve, e cila ofron furnizim optimal hapësirë, kohë e mirë dhe adekuate mechanized përpunimit mizhryad, me sistemin ekzistues të machines (diametër 70 cm) është (50 90) h25-30 cm mbi një sipërfaqe të rrafshtë dhe (35 + 105) h25 cm krevat, ndërsa të avancuar - (60 120) h20-25 cm (55 55 70) h25-30 cm në jug të ujitur fushat e përdorimit të tokës terasovyh dhe borozdkovo-band-hnizdovym mënyra ulje domate. Kjo ujitje furrows feta nëpërmjet 140 cm, në të dy anët borozen mbjellë lule në një distancë prej 60 cm nga një rresht dhe 70 cm me rradhë, 2 fabrikat në fole.

Vysokoroslyy domate kërkon një mjaft të madh fushën e të ushqyerit. Kështu që vendosen shyrokoryadnyh mënyrë model 130x80-90 cm, që është, me ndarje 130 cm dhe distanca midis bimëve në një numër 80-90 cm individuale për klasë duke përdorur skemën 100x70 vendosje-90 cm për vysokorosloyi domate nuk formojnë një vargmal.

Kur një shesh-hnizdovym mënyrë që përdorin kryesisht prodhuesit e perimeve amatore, rusisht Instituti i perimeve rekomandon domate bimore si vijon: për standarde dhe varieteteve determinantnyh - 70x70 cm, 2-3 fabrikat në çerdhe për fillim të sezonit varieteteve me përhapjen shrubs - 70x70 cm, 2 fabrikat në fole në mes të dhe për fund - 70x70 cm, 1 fabrikë në çerdhe dhe në 90x90 cm dhe 100x100 cm - 2 bimë.

Dendësi e bimëve të mbijetojnë në ulje në rangun prej 35 deri në 76 mijë per 1 hektar, ose 35 deri në 76 copë. 10 m2. Determinantnye varieteteve rritur me shumë bimë, poludeterminantnye - me më pak dhe të indeterminantnye - edhe me më pak. Për të siguruar optimale bimėve dendësisë, prizhivaniya një herë në vendin e bimėve podsazhyvayut kundër të tjerëve.

Farë mbjellë në terren për të hapur 2-3 cm më të thellë se ajo u rrit në greenhouses, serë ose dhomë. Thellesia e transplanting fillim të domates është 6-8 cm, në mes - 8-10 cm Praktikisht ajo për të mbjellë një thellësi e parë të vërtetë letër. Fikem vysokorosli ose domate varieteteve vendosur horizontalisht prisypaya rrjedhin terren to the top.

Për të mirë kur transplanting pour root (1,5-2 litra ujë në 1 bimore), dhe bimët e tokës rreth mulchiruyut (bie në gjumë) varresë torfë ose, në mungesë të këtij të fundit - tallash apo tokës shtresë të thatë 2-3 cm Kjo redukton zhdukje e lagështi, pengon crusts dhe çarje ose vrima në llogore. Për të më të mirë nëpërmjet beget lakër 2-3 ditë pas zbritjes përsëri normën pour 250-300 litra ujë të 10m2 dhe një replanting të bimëve neprizhivshihsya në vend.

Kur mechanized mënyrë ulje e mëposhtme janë të cilësisë farë: ajo duhet të jenë uniforme në përmasa, lartësi jo më tepër se 20-25 cm, kanë rrjedhin direkt nga 6 - 8 lë (bimore - distanca nga rrënja në qafën fund të lë). Duke përdorur makinë ulje të shquar lartësi dhe trashėsia e rrjedh farë shpie në humbje e madhe, duke shkaktuar zvogëlimin e dendësisë dhe uniformitetin e rritjes dhe zhvillimit të bimëve.

Më efektive dhe ekonomikisht të qëndrueshëm në ferma të mëdha dhe të tjera të fermave janë mechanized metodën e transplanting rassadoposadochnymi machine type SKN-6, SKN-6a (SKN-9) në agregat me traktorë MTZ-82 dhe UMZ-6, të pajisur hodoumenypitelyami që ofrojnë shpejtësi të punës 0 ,5-1, 7 km / h. Kjo njësi shërben traktor shoferi, shoferët, gjashtë (6-SKN) ose dymbëdhjetë (SKN-6a) dhe tre sazhalschikov opravschika bimë. Mbjelljen e pajisjeve produktivitetit SKN-6 - 0,11-0,35 ha / h ndryshueshme kohë.

Transplanting domosdoshmërisht e shoqëruar nga ujitjes normë 200-250 m3 per 1 hektar serially prodhuar ndonjë spërkatës. Që nga uji ujitjes japin numër të vogël të plehrave ushqyesve (NPK e 15-30 kg për 1 ha, ose 15-30 gram per 10m2). Kjo rritje farë root. Në mot të nxehtë në 2-3 ditë dhe të përsëritura me ujra podsazhyvayut kundër bimë.

Recommended lexuar

 
«Rassadnyy rrugën e rritjes së Përkujdesjen për plantings »