Bezrassadnyy rrugën e rritjes së

Bezrassadnyy më të mëdha domate rritur në jug të Federatës Ruse, në zonën e stepë e canneries në Ukrainë dhe në Crimea. Kjo metodë lejon për të rritur prodhimin e domates fruta më vonë, për të shtyrë periudhën e të ardhurave të tyre në rrjetin e shitjes dhe të lëndëve të para të lira të sigurojë ushqim të konservuar bimë. Bezrassadnyy mënyrë nuk i parregullt rassadnomu duke i dhënë produkteve në periudhat e mëparshme. Prodhimi i konsumit bezrassadnoho domate 10/19 vjen në ditë dhe më vonë në mënyrë më të mirë të saj për të përdorur për përpunim. Megjithatë bezrassadnyy metodë lejon ndjeshëm (50-60%) të punës për të zvogëluar shpenzimet e rritjes së domates. Kombinimi i bezrassadnym rassadnoho mënyrë për të zgjeruar nga periudha e marrjes së frutave të freskëta për 2-3 javë.

Vegjetativ periudhë bezrassadnoho domate 12/15 reduktohet në ditë: nga lindja e plotë të frutave qelbëzim bëhet 82-90 ditë, ndërsa rassadnom mënyrë - 100-110 ditë. Megjithatë, gjatë fruiting e domates bezrassadnoho është 15-20 ditë më vonë se rassadnoho. Zakonisht domate të lashtat në bezrassadnom metodë të dhënë në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit. Kjo metodë e rritjes se është në rritje të thella në sistemin e tokës root (deri në 1,5-2 m), në mënyrë që të bëhet më e bimëve posuhostiykyh dhe mungesa e lagështi më pak, është më e lehtë që të tolerojë në luhatjet e temperaturës në periudhën e parë të rritjes, më rezistent ndaj temperaturave të larta, më pak të prirur sëmundje. domate fruta rritur bezrassadnym mënyrë, përmbajtja e thatë në çështje 0,5-1% më shumë se rassadnom.

Suksesi i domates bezrassadnym rritje varet shumë nga metoda për zbatimin në kohë të gjitha teknikat e teknologjisë së lartë dhe të duhur zgjedhja e varieteteve. Për bezrassadnoho rritje varieteteve të përshtatshme, me mechanized korrje. Me qëllim për të rritur nga periudha e korrje canneries japin fruta uniforme lëndë e parë, më efikas përdorimin e makinerive korrje rritje shumëllojshmëri të grupeve të ndryshme të pjekurisë: fillim të sezonit - 30-35%, e mesme - 40-45%, 10/20% srednepozdnie. Në Donbass për takime publike në fund të gushtit në mes shtator bezrassadnym mënyrë sugjeroni në rritje të mesëm dhe të mesëm të klasës. Në pyll të Ukrainës bezrassadnyy domate emetoj jo më shumë se 5-10% e pasardhës. Canning industrisë në këtë zonë në jug të saj, devoting 60-70% e zonës.

Në fillim të kohës dhe hedhjen e mbjella me farë të vogël për një thellësi të tokës janë në vjeshtë. Primar për lëvrim domate bezrassadnyy pothuajse të ngjashme rassadnomu. Early pastrimi paraardhësi, lejon për të bërë vjeshtë poluparovuyu tokës, duke siguruar një shkallë më parë miqësor dhe i favorshëm bimėve dendësia.

Kur domate bezrassadnoho rritje thelbësore marrja e lartë kulture është për të ruajtur rezervat e lagështi në tokë. Prandaj rannevesenniy periudhe 2-3-herë i blinduar zyabu drag BZTS-1 në agregat me traktorë e klasës 30 kN në një thellësi prej 3-5 cm Nëse është e nevojshme, sipërfaqe shtesë për të trajtuar xixëllin-loop harrows SHB-2, 5. Kultivimi i Presowing shpenzojnë në se është e nevojshme për të bërë pleh në pranverë dhe në të ngushtë e tyre, dhe me të fortë compaction e terreneve në humbje të sasive të mëdha të shiut në dimër. Kjo makinë përdoret tokës RVK-3, kultivues-rasteniepitatel varet odnosektsionnyy USMK-5, 4B ose KHTSP-4, e ahrehatiruemye traktorë UMZ-6l / M dhe MTZ-80. Thellesia presowing tokës në 1,5-2 cm më shumë se thellësinë e hedhjen fara. Numri i njësive pasazhe vënë në varësi të cilësisë së thyer terren, dhe drejtim - në një kënd të rreth 12/15 ° drejtimin e mbjella. Për të ngurta presowing tokës në hryadilyah kultivator USMK-5, 4B rreshtave në dy këmbët e vëna ogival gjerë në kapjen e 270 mm dhe rayboronki PR-0, 7, i caktuar në një shtrirje për shtrëngim. Në vend të kësaj rayboronok në fushat e plisa sipërfaqe për këmbët e vëna ogival vidhos rotor dhe plumes, të cilat janë përfunduar me kultivues.

Së bashku me tokën presowing bëjnë HERBICIDE kombinuar njësi CH-75 + + POU PS-16 + BZSS-1. Totale për të tre operacionet (presowing përpunimit, duke e bërë herbicidë dhe jashtë zadelka) përfundoi me llogaritjen se bumi sprayers ishte përpara boronok. Kjo mundëson që ajo të mbyllë herbicidë në tokë. Largët instaloni pas dy trajtimin më të mirë për pjesën e sipërme të shtresa e tokës, e uniforme të shpërndarjes herbicidë në fushë dhe të përcaktuara në një thellësi prej 5-6 cm punuar zgjidhje është përgatitur duke përdorur HERBICIDE APZH-12, STK-5 ose Pemiks-1002. Aplikimi i kombinuar njësitë dhe pajisjet mobile për të bërë njollash lejon 2-pjesësh rritjen e produktivitetit.

Me komkov diametër rreth 20 mm dhe në zhvillimin e lartë shtresa e tokës në një thellësi prej 5 cm, fushën më parë të mbjella prikatyvayut shyrokozahvatni njësitë individuale, duke përdorur për unazë shporovye-rollers ZKKSH-6a dhe me një sipërfaqe e lëmuar ZKVH-1, 4 (pa mbushjen e tyre me ujë ). Kjo siguron hedhjen uniforme fara në tokë të dhënë në një thellësi komkov dhe shkatërrimin e tyre. Në floodplain tokës sipërfaqe të mbjella para fushat e nevojshme prikatyvayut Kotko ZKVH-1, 4, e mbushur me ujë, të veçanta ose kënetë Kotko ZKVB-1, 5c njësi e servil traktorë.

Datat e mbjella varet nga temperatura dhe tokës lagështi. Në shumicën e zonave kanë filluar të dosë kur temperatura e tokës në një thellësi prej 8-10 cm arrin 10 ... 12 ° C. mbjell domate zakonisht 20 - 25 ditë përpara mbjellje farë, e cila në atë kohë arriti moshën 15-20 ditë. Fara të mbjella në tokë në mes korsi e Federatës Ruse realizuar në fillim të majit në rajonet jugore dhe juglindore - në fund të marsit dhe në fillim të prillit. Më e mirë koha e pyjeve domate të mbjella në Ukrainë është e dekadës së tretë prill-maj, rrafshin e veriut - e dytë të dekadës së tretë të prillit, në rrafshin e jugut - dekadën e parë të prillit, në Crimea - të parë-dytë dekadë të prillit. Kur këto terma shfaqen në shkallë mbjellëse 2-3 ditë më vonë ngricat e pranverës, të cilat janë në pyll nga 18 deri më 21 maj, në shkretëtirën - nga 30 prill deri në 2 maj. Sipas Institutit të ujitur bujqësi UAAS (Ph.D. në shkencat bujqësore EM Gorbatenko) vonesat nga koha e mbjella nga 10/15 ditë të çon në një rënie në të korra të domate fruta në rrafshin jugore të 20-25%.

Të mbjella bezrassadnoho domate dhe janë shyrokoryadnyh band metoda. Kur të mbjella shyrokoryadnyh fara mënyrë skemë 60x40-50 cm, 70x30, 90x25 dhe 140x20 cm band dvuryadnom - (50 90) h30 cm apo (60 120) h20 cm Me metodën kasetë 74% e të përpunuara mekanikisht, ndërsa shyrokoryadnyh - 65%. Prandaj, për të kursyer kostot e punës, zhvillimi i mjeteve të dobishme për të mbjella mechanized model 50 90 cm buketirovkoy, vyrizayuchy 50 cm, duke lënë një tufë lulesh prej 20 cm 3 me fabrikat në fole. Kjo sigurohet një relativisht e lartë (31 t 1 ha ose 31 kg 10m2) të japin fruta me substanciale (40%) në zvogëlimin e kostove të punës për kujdesin e të lashtave dhe korrje të lashtat.

Norma indeterminantnyh pasardhësit e varieteteve të mbjella 2,5-3 kg, standarte dhe determinantnyh - 3 - 4 kg për 1 hektar. Thellesia e hedhjen fara 3-4 cm thellë ose më shumë të vogla zadelka jo vetëm ul ngjashmëri të fushës, duke vonuar shfaqjen e shkallë, por edhe zvogëlon produktivitetin e bimë. Në standardin e varieteteve domate podsemyadolnoe gju më i shkurtër se indeterminantnyh. Kjo duhet të dalin në mendje kur të mbjella fara. Purline fara e tyre në një thellësi prej jo më shumë se 2,5-3 cm, ndërsa në të mbjella hapur paund nuk është gjithmonë e mundshme për të realizuar, sidomos në jug. Kur hedhjen e prorostok fara e thellë nuk mund të depërtoj në tokë dhe të vdes.

Dendësia bezrassadnoho domate differentially bimë të qëndrojë në varësi të pjekurisë ndryshme. Për fillim të sezonit varieteteve të ulët me kompakt bimėve lë 90-100 mijë, të mesëm - dhe srednepozdnih 70-90 - 1 nga 55-70 mijë ha, ose 55-70 copë. 10 m2.

Kur do të thotë rritje bezrassadnym domate marrjen efektive pasardhësit e trajnimit është drazhirovanie. Kjo mund të vendosin numrin fara e mbjellë për njësi zonë. Norma drazhirovannyh fara e mbjella 6-7 kg për 1 hektar, e cila korrespondon me 550-650 mijë ngjashme fara.

Kur të mbjella pasardhës të mbjella pajisjen Cb-4, 2 ose skonu-4, 2 hnizdovym arritur me vendosjen buketirovki bimë të lashtat prorezhivatelem USMP-5, 4. Përveç këtyre sivalok duke përdorur në të mbjella domate universale pneumatik perime SUPO 9-varur, ahrehatiruemuyu me traktorë MTZ-80 MTZ-82 dhe një pjesë të njësisë së kombinuar APO-5, 4. Ai siguron thye mbjella fara e domates dhe të bimëvetjera. Furnizuar me 9 seksione mbjellë me rregullueshme thellësinë e hedhjen e fara nga 2 deri në 4 cm dhe shkalla e mbjella 3-4 kg për 1 hektar.

Përdorimi i mbjellëse SB-4, 2 të njëjtën kohë me të mbjella fara rreshtave për të bërë në 50 kg për 1 hektar e granulated superfosfat dhe me feta napravlyayuschye ngërthej ose rruvijë sledoukazatelnye. Për lehtësimin e të kujdesit për të gjatë një shkallë të mbjella e domates jerm si një bimë shtoni rrepkë fara, marule, etj Me daljen e rroba zije për hapat e domates kultivim janë përqëndruar në shkallët përçart bimë ose napravlyayuschye çaj. Pas mbjella fushën prikatyvayut annulated-hullizuar ose shporovymi Kotko ZKKSH-2, 8, ndërsa të lehta pikëllues harrows ZBP-0, 6a. Në vitet e thatë për të tërhequr lagështi në shtresë e punueshme rreth 7-9 ditë të lashtat prikatyvayut përsëri.

Në periudhën nga pasardhësit e mbjella në një shkallë të plotë domate (20-25 ditë) kur reshje dhe sjelljes brenda 2-3 ditë pas mbjella ujitjes normë dovshodovoho 150-200 m3 e ujit per 1 ha - formimin e një kore të dendura. Prandaj, pas shkallët për të fazën e vërtetë 2-3 niset për mbrojtjen e tokës dhe rroba zije dregëz dhe për të përmirësuar ajrore domate të lashtat nëpër bor seri dritën harrows ZBP-0, 6a ose kurth BSO-4. Dovshodovoe blinduar transmitting kur nitevidnyh rroba zije ose kërcënojnë arsimin crusts, poslevshodovoe - 2-3 në fazën e vërtetë e lë. Ju nuk mund të mbajë i blinduar në fazën unazore kultiviruemyh bimët kur prorostkov shumë e brishtë dhe mund të dëmtuar rëndë dhëmbë borin.

Në kohë dhe me cilësi të lartë dhe kryerjen e dovshodovoho pikëllues poslevshodovoho mund të qarta një fushë e rroba zije dhe bimët proredit në 45-50%, që lehtëson procesin e formimit dhe densiteti 1,5-2 herë redukton koston e shëndoshë. Megjithatë, i hedh lëng bimë dy tërthor pikëllues transmitting vetëm në terreneve me minimale zasmichenistyu dhe aplikoni HERBICIDE.

Kur formimin e seri të ngushtë dhe të gjerë të trajtojë stairways spacio cultivators CGB-4, 2, KRN-42, Cutters FPU-4, 2. E para mizhryadnyy përpunimit janë në fazën e vërtetë 3-4 lë në një thellësi prej 56 cm dhe cutters - në 8-10 cm kultivator komponente brisk këmbë, gjerë mbrojtëse strips - jo më tepër se 7-8 cm

Një kusht i rëndësishëm për marrjen e lartë harvests - optimal dendësia e bimë. Për të mbledhë kombaynovy dendësia në varësi të ndryshme mund të jenë të ndryshme nga 60 në 130 mijë bimë per 1 hektar. Për varieteteve me veturë e vogël shrubs Madhësia ajo duhet të jetë e 120-130 mijë, për varieteteve me kompakt shrubs Madhësia e mesme - deri në 90-100 mijë për varieteteve të gjatë me rrjedh dhe oblistvennymi - jo më shumë se 60-70 mijë bimë nga 1 ha .

Nëse, pas pikëllues dendësia e bimëve është e madhe, pastaj të korra të formojnë një mechanized mënyrë vdolryadnym panxhar prorezhivatelem USMP-5, 4, i cili ahrehatuyetsya me traktorë e klasës 14 kN. Kjo punë prorezhivatelya autoritetet varësisht nga dendësia e shkallët e pi përllogaritje të tillë gjatësinë e tufë lulesh ishte 10-15 cm dhe prerja - Me 15-20 cm mbjellëse me cilësi të lartë në çdo fole është 2-3 bimë, e cila është 90-100 mijë . bimë në 1 ha. Kjo është dendësia optimale për të vetme kombaynovy pastrimi. Aplikimi vdolryadnoho prorezhivatelya lejon 2-3 herë për të zvogëluar shpenzimet e punës shëndoshë.

Kujdesi i mëtejshëm i bimëve është në kohë të prishjes së mizhryad, një podkormok (njëjtën rassadnomu domate), të ujitjes në luftën kundër dëmtuesve dhe sëmundjeve. Mizhryadnyy trajtim në një thellësi prej 6-8 cm të 8.-10. janë 3-4 për shkatërrimin e rroba zije dhe lëvore. Ata të përfundojë në mbylljen e bimëve në këmbë.

Feature intensive teknologjive bezrassadnoho domate rritje në zhvillimin e Federatës Ruse dhe Ukraina në 80 vitet e shekullit XX ishte se në bazë të makinave ekzistuese përdoren për kujdesin e bimëve të reja të punës organeve PPR-5, 4, të zhvilluara nga ana e All-rusisht Research Institute ujitur pjepër-perimeve dhe rritje (astrakan), për të zvogëluar kostot punë fizike nga 50-60 lyud. orë deri në 1 ha, rritjen e produktivitetit në kultivimin mizhryadnyy në 40-60%.

Në bazë të këtij zhvillimi, operacionet teknike, më parë të mbjella është prerja dhe duke bërë vrima herbicidë band. Ata kryer një njësi e kombinuar, e përbërë nga universale podkormschika-sprayers, cultivators KRO-4/2 me tre seksione të extensions, të dy shënuesve, katër-schelevateley napraviteley dhe tre pajisje për hedhjen e herbicidë në tokë. Të gjitha këto pajisje të navishuyut traktor MTZ-80.

Në të rënda në ndërtim e tokës duke përdorur një traktor DT-75 milion. Kjo vmestobrusa kultivues të vendosur një bar të ngurta rassadoposadochnoy makina SKN-6a së bashku me shënuesve ekzistuese mbi të.

Çdo schelevatel-napravitel ka heqshëm nozh, dhëmbëze, bracket për rritje të përdorni dy clamps në beams dhe hryadil të dy tabelat bashkëngjitur me raft. Në hryadile dy schelevateley vendosur bracket KRN-224A kultivator i CGB-4, 2, futur në një raft okuchnika dhe regjistrimin e saj si rrufe ngecje. Hryadil me okuchnikom mund të vihen përpara schelevatelem, dhe për atë. Otkrylki me okuchnikov që janë përdorur për presje në feta sledoukazuyuschih borozen, çlirojë. Dy schelevatelya me okuchnikami vendosur nėn gjurmë të wheel traktorë, respektivisht me 70 cm në të dy anët e mesme bar, dy të tjerët schelevatelya - në një distancë prej 140 cm nga krijuar më parë. Thellesia okuchnikov dolzhka masë të çarat 5-10 cm me feta me një thellësi tejkalon thellësinë e në tokë e lëruar 5-7 cm në të ardhmen marrëveshjet mizhryadnyy provojë thellësinë vrima e deri në 35 cm Kështu, gjurmë të wheel lug-traktor me feta dhe plas në prapanicë mizhryad - vetëm plasarit.

Përdoret për hedhjen borozdoreza herbicidë përbëhet nga dy zahortachey banesë dhe rotor. Borozdorez vënë në ogival kultivatornuyu këmbë me një gjerësi prej 27 cm dhe kapjes kriplyat dy bolts. Ajo është në procesin formon një rutinë me një banesë fund. Një zahortach vënë në të majtë, e të tjera - të drejtën e një ploskorezhuschuyu këmbën me një gjerësi prej 16,5 cm për të kapur çdo borozdorez vendosur në pjesën e mesme kultivatornoy përpara saj. Zahortachi të vendoset në të ndenjura seksion në sheshet, për të sjellë ata të partive në 25-27, shih seksionin udlynytel vendosur rotor, e cila e shkatërron zahortachami rul formuar tokën. Një pjesë të rregulluese të vendosura në mes të rrangulla, dhe dy të tjerë - larg nga e saj në një distancë prej 140 cm mbi trare me shtagë shiringë. Spërkë mesi i vendosur në pjesën e vë në raft borozdoreza. Making Band herbicidë në Gjerësia 140 cm mizhryad kursen deri në 80% të drogës. Kjo, përveç ndikim të rëndësishëm ekonomik, e cila në masë të madhe i zvogëlon ndikimin e pesticideve në mjedis.

Në 2-3 ditë pas lotim dovshodovoho e cila është 5-6 ditë pasi të mbjella, e para mizhryadnyy ryhlennya tokës. Pastaj, në jug janë të lehta 2-3 vaditës për shkatërrimin e tokës dhe të dytë ryhlennya kore. Next thyen terren të pasuar nga një rritje të ujitjes.

Kultivator KRO-4, 2 mizhryadnyy tokës përgatitur për të lexuar. Në trare përcakton schelevatelya 4-napravitelya: dy - në një distancë prej 70 cm nga mesi (në gjurmë wheel traktor), dy - 140 cm në shpinën atyre (të mesëm mizhryad poligon). Nga schelevateley majtë e drejtë (vetëm për të ekstreme apo majtas djathtas), në një distancë prej 35 cm (deri në mesin hryadilya) përcakton Pjesa kultivues. Kështu, në bazë pagatuar zhvillua në dy pjesë, dhe në të për një goditje me kokë (prej 6 seksione). Përkrahja wheel kultivator vendosur në pjesët ekstreme. Çdo seksion ka një numër të bimëve ploskorezhuschuyu një këmbë (majtas apo djathtas) në udlynytel - propolochnyy rotor me panele mbrojtëse në mes seksion - ogival këmbën me anë të kundërta - një tjetër këmbë.

Kur mizhryad gjerësi prej 70 cm në trare kultivator vendosur 7 seksione. Në secilën pjesë e mesme apo vënë këmbën strelchatuyu bit, shufra dhe shesh - 2 odnostoronnye лапы dhe 2 прополочных rotor, njëri prej tyre ustanavlyvayut mbi udlynytele. Kllapa schelevateley-reflektor soedynyayut katër seksione kllapa bolts me gjatësi 11 cm

Kur bezrassadnoho trajtimin e domates për secilën прополочный rotor vënë mbrojtėse Shields. Mbajtëse e paneleve për të dhëmbëze nadevayut propolochnoho rotor dhe fyksyruyut. Peremeschaya bracket së bashku tubed shkopth, dobyvayutsya se distanca nga zaschytnoy пластины numër ishte jo më shumë se 4-5 cm

При первом довсходовом рыхлении почвы защитные щитки не устанавливают, а роторы размещают в зоне ряда так, чтобы глубина обработки почвы над рядом была не более 1 см, максимальная глубина хода зубьев — 4—5 см. Таким образом, рыхление почвы в междурядьях совмещается с одновременным боронованием почвы в защитных полосах ряда. Рабочая скорость агрегата при этом не должна превышать 4—5 км/ч.

Как только единичные стебли томата достигнут зоны перемещения колес трактора, проводят первую механизированную обрезку, совмещая ее с очередной междурядной обработкой почвы. Культиватор навешивают сзади, а обрезчик НБН-5,4 — впереди тракторов МТЗ-80 или МТЗ-82. Предварительно на раму трактора крепят специальную навеску, поступающую вместе с обрезчиком. Механизированная обрезка кустов томата позволяет более длительное время рыхлить почву и уничтожать сорняки; облегчает труд, повышает его производительность, снижает потери и повреждаемость растений при выборочных сборах с использованием транспортеров; создает необходимый технологический фон для качественной работы томатоуборочного комбайна; на 4—6 суток ускоряет созревание плодов.

При безрассадном способе выращивания растения имеют стержневую, глубоко проникающую корневую систему и усваивают влагу из более глубоких слоев почвы. Однако высокая продуктивность растений возможна только на орошаемых землях.

В опытах кандидата сельскохозяйственных наук Д. Р. Витанова на Каменско-Днепровской опытно-мелиоративной станции максимальная (7,3 т с 1 га) прибавка урожайности томата безрассадного получена, когда на фоне осеннего влагозарядкового полива нормой 800—900 м3 воды на 1 га влажность почвы в течение всего вегетационного периода поддерживали поливами на уровне 70% НВ. Для поддержания оптимальной влажности корнеобитаемого слоя почвы на легкосуглинистых черноземах юга Украины в среднезасушливый год необходимо провести: от полных всходов до плодообразования один полив дождеванием нормой 350—400 м3 воды на 1 га, от плодообразования до начала созревания плодов 2—3 полива нормой 450—500, от начала созревания плодов 1—2 полива нормой 500-550 м3 на 1 га.

В засушливые годы безрассадный томат на юге поливают 10—12 раз. Используют только высокопроизводительные дождевальные агрегаты ДДА-ЮОМА с насадками малой интенсивности дождя. Временные оросители нарезают каналокопателем КОР-500 или КЗУ-0,ЗБ. Для более полного использования поливной воды перед поливом проводят щелевание почвы на глубину 16—18 см. За 20—25 сут до уборки поливы прекращают.

Остальные технологические приемы выращивания аналогичны рассадному томату. Осваивать безрассадный способ выращивания эффективно только в крупных фермерских и кооперативных хозяйствах с высокой культурой земледелия и на юге Украины.

Recommended lexuar

 
«Kujdeseni për plantings Mbrojtja e bimëve nga sëmundjet dhe dëmtuesit »