Origjina dhe përhapja

Peretz është një nga bimët më të vjetër se njeriu kultiviruemyh mësuar për të përdorur në ushqim. Kështu, arkeologjike varre strofkë në pllajë e Peru, Meksikë dhe tregoi se Amerika Qendrore e piper ishte këtu për gjashtë mijë vjet para Krishtit, në fillim të bujqësisë. E frutave të këtij bimėve Indians përdoret si erëza. Ata nuk njihte kripë, kështu që nuk është solyly mishit dhe në mal.

Fillestar përmendjen e piper gjenden në raportin e parë të udhëtimit të Columbus në 1494 ishte i shkruar nga Peter Martin, i cili në shumë forma të Ri Botëror. vendet e Botës së Vjetër peppers shfaq vetëm pbsle kolumbian zbulimi i Amerikes.

Piper i takon familjes paslenovye (Solanaceae), gjini pjepër, i cili bashkon kultiviruemyh katër lloje: Kili apo një meksikan (pjepër annuum L.), afat-bushes, ose Kolumbi (C.frutescens L., ose conicum Meyer), opushennyy (C. pubescens R., P. et) dhe serezhkovidnyy (C. lavjerrës). Primare qendra e origjinës së një apo meksikane djegës, peppers duhet të konsiderohet një tropikale dhe subtropikale fushat e Meksikë dhe Guatemala, e cila deri tani përqëndruar pjesa më e madhe e saj të egra larmi formash. Kjo i kombinon të gjitha diversitetin e kultiviruemyh perimet (e ëmbël) dhe me erëza (aromë) peppers varieteteve të rritur në shumicën e vendeve. Shumë kaçubë apo Columbia, opushennyy dhe piper serezhkovidnyy llojet e zakonshme në të egra dhe të kultivuara shtetërore në Amerikën Qendrore dhe Jugore (Kolumbi, Brazil, Peru, Bolivi dhe Kili).

Pas hapjes Amerikës piper filluar shpejt shpërndarë kryesisht Evropë dhe Azi. Në Evropë parë filloi të rritet ajo në fund të shekullit XV dhe portugalisht spanjisht, pastaj në mes të shekullit XVI kombet e Italisë, Algjeria dhe vendet e tjera mesdhetare. Në shekullin e XVI e solli piper në portugalisht Afrikës dhe Azisë. Në të njëjtën shekullin e përhapur në kulturën piper qendrore dhe veri-perëndimore të Evropës.

Shfaqja e piper në Rusi i përket në fund të shekullit XVI. Sjellë atë nga Irani dhe Turqia. Megjithatë ajo ishte e përhapur në shekullin e XVIII, veçanërisht në jug-lindje. Industriale vlera piper bleu nga Rusia dhe Ukraina në mesin e shekullit XIX. Në vitet 40 të këtij shekulli ajo u rrit në fushën e astrakan, dhe në Odessa, ku ai mblodhi bullgarë. Very përhapjen e shpejtë të një ëmbël piper pas krijimit canning industrisë, e cila filloi në fabrika në sasi të mëdha të saj ribëj fruta. Tani piper rritur në masë të madhe e hapur zona tokësore në Kaukaz, Azinë Qendrore, Ukraina, Moldavia, Rusia dhe - Kaukazit të Veriut dhe Ulët Volga. Në veri të kultivuar e ëmbël piper kryesisht në tokën e mbrojtur.

Aktualisht, e ëmbël dhe të ngrohtë peppers janë rritur në të gjitha vendet ku kushtet klimatike korrespondon tiparet e saj biologjik. Kufizo e piper - nga Gjerësi jugore 55 ° 52 ° Gjerësi veriore. Megjithatë, në vitet e fundit ky lloj bimėve ka filluar të rritet ndjeshëm që në veri të zonës. E madhe e prodhuesve e piperbotë janë Italia, Spanja, Hungaria, Bullgaria, Rumania, Greqia, Jugosllavia dhe të tjerë të lartë japin piper (24-35 kg 10 m2) marrjen e vende të tilla si Japonia, Izraeli, Italia, Spanja, Greqia në të jepnin botë mesatare prej 7,8 kg prej 10 m2.

Recommended lexuar

 
Një rritje të mbrojtur tokësor »