Përkujdesjen për bimë

Pas transplanting në terren të hapur menjëherë transmitting posleposadochnyy ujitjes norma e 300 litra ujë nga 10 m2. Pas 4-6 ditësh, nëse është e nevojshme podsazhyvayut bimë ra në vendin e dytë dhe i japin me ujra të njëjtën normë. Mëtejshme për kujdesin për mbrojtjen e bimëve është nga brymë (në veri), thyerja e tokës, të ushqyerit, lotim, mbrojtje nga rroba zije, dëmtuesve dhe sëmundjeve.

Prej dëmit të acar bimë të mbrojtura në zonën veriore të Kosovës menjëherë pas transplanting. Mbrojtja kundër tyre është bërë e Shatrah druri beams, karton, qilim, grabitje, mbulim dhe materialeve të tjera. Tenda mbuluar me bimë e natës dhe të hapur në mëngjes, kur të kalojnë rrezikun e dëmit. Në kohën e zgjatur ftohtë dhe ngricat e të përdorë gjithashtu edhe strehimoret e përkohshme film. Për më tepër, duke aplikuar dymlenie dhe dozhdevanie. Materiale për djegien vazhdoj të tilla që ai i dha një tym i dendur. Dozhdevanie në mënyrë të efektshme kur siguron vendosjen e gjobës распыл ujë.

Një nga metodat e teknologjike të detyrueshme të kujdesit për bimë është një kohë ryhlennya tokës. Mbuloj me rrënjë në sistemin e tokës është i cekët, dhe kjo është shumë e ndjeshme ndaj ryhlennya. Fluksin e oksigjenit në rrënjët e përshpejtimin e rritjes dhe zhvillimit të bimëve, aktivizon aktiviteti biologjik i tokës microorganisms, promovon ushqim më të mirë. Për shkak se nuk kryejnë piper dregëz tokës, transmitting ryhlennya pas çdo ujitje dhe shi, duke hequr rroba zije në dhe rreth uzinës spacio në një rresht. Për rritjen e sezonit janë 4-5 mizhryadnyy tretmaneve.

Së pari ryhlennya nëpërmjet 1-2 ditë pas posleposadochnoho dytë vaditës të një thellësi prej 6-8 cm thellë në të ardhmen argumentojnë shkeljen e në fazën e masiv i lulëzuar 8-10 cm i lartë dhe i lidhur fruta - deri në 14-16 cm, me të mëtejshëm gradual zbritës fazën e masive fruiting prapa në 6-8 cm zonën mbrojtëse për mizhryadnyy lënë nën kultivimin faza 10/12, 15 dhe 22-25 cm spacio ngushtë ndaluar të butë në masë në fazën e lulëzuar, të mëdha - kur kulmin e tejkalon lartësinë e bimëve navishennya përpunimi i të machines-traktorë ose moderne. Së bashku me këtë rritje nga 2-3 herë sezonin manualisht tëharr rroba zije në rreshtave të bimëve deri në ato. Deri lejon pluhur shkallët pranë duhan bimët e tokës shtresa 5-6 cm, pas të cilës ata vdesin.

Fabrika e përgjegjshme për të bërë peppers plehrave, por të lartë të përqendrimit në kripëra e tokës ndikon negativisht në zhvillimin e tyre. Prandaj, nën pleh bimore bëjnë shpesh, por në numër të vogël. Në qoftë se në vjeshtë kur ata zakonisht bëjnë plehrave bërë mjaft, pastaj japin 2-3 kozmetikë gjatë periudhës së vegjetacionit. E para dosing shpenzojnë 2 javë pas zbritjes zgjidhje dungy zhizhi zog ose fekale, me shtimin e fosfor-kalium plehrave apo druri hirit. Në 10 litra ujë janë 15-20 gram amoniumi nitrat, 30 - 40 - superfosfat dhe 15-20 g të kalium kripë. Duke përdorur dungy zhizhi zog ose fekale amoniumi nitrat nuk kontribuon. Zhizhu holluar 4-5-fish, dhe placentë - 10-15-fish sasia e ujit. Një Liqeni - 10 liter zgjidhje shpenzojnë 8-10 bimë. Dytë herë pidhodovuye lule në fillim plodoutvorennya një e treta - në fazën e masive fruiting në të njëjtën sasi të ujitjes cherhuyuchy dhe të prishjes së mizhryad.

Peretz otzyvchiv për ujitje. Është e domosdoshme që të tokës ka qenë gjithmonë shumë të njomet. Ai nuk mban një reduktim të mprehtë lagështi e tokës, në mënyrë që ajo rregullisht me ujë. Mungesa e ujit shkakton deformim dhe për të zvogëluar në masë të frutave, opadenie burbuqe, Ovarium, shtypjen e bimëve dhe rritjen rënie kulture. Prandaj është e rëndësishme për të mbajtur atë në nivele optimale të gjithë periudhën në rritje.

Kushtet më të mira për rritjen dhe zhvillimin e piper në pyll të zi humus vyluzheni srednesuhlinistyh, sipas KPM UAAS kur krijoi tokën predpolivnoy lagështi e lartë plodoutvorennya jo më pak se 70% NV dhe fruiting periudhës - 80% NV. Kjo lagështi tokës është dhënë nga mbajtja e gjashtë-shtatë lotim vegjetacionit, përfshirë plodoutvorennya një deri në tre normat e 300-350 litra ujë nga 10 m2 në periudhë dy deri në pesë fruiting normat 400-450 litra.

Në Jug lotim të mbajë të gjithë periudhën në rritje dhe nga periudha e frytëzim e tokës lagështi NV në 80%, që është një e tillë lagështia e tokës në të cilën mund të formojë një anë të topin dhe ai rassypetsya rënie. Nė lidhje me kėtė, herët korrje frytet janë 5-6 ujitjes normë 300-350 litra per 10 m2 e mezhpolivnym periudhe 7-8 ditë dhe të ujitjes intervalin 3-4 ditë -12-14 normë 400-450 litra per 10 m2 gjatë fruiting. Në vjeshtë të mprehtë kur pinë ujë ftohës të ndalet.

Ujitja në rendin e pyjeve 2000-2400 litra per 10 m2 në rrafshin qendror dhe veriore - 2500-3400l dhe në jug të stepë - 3500-4000l të 10m2. Përdorimi i ujit të ngrohtë e shton numrin e bimëve dhe të frutave të tyre në masë dhe ka rezultuar në rritje të jepnin 18-20%. Rritja e sodium chloride përmbajtjen e kripërave të ujitjes në ujë çon në më të ulët kulture piper. Metoda më e mirë për ujitje piper - të furrows.

Kur kultivimi bezrassadnom piper në jug në fillim të ujitjes tarifat për 1-2 më shumë se rassadnom. Numri më i madh i ujit në lulëzim përdor piper-fruiting periudhe (deri në 44 litra per 10m2 në ditë). Totali i konsumit të ujit në 33 kg të jepnin nga 10 m2 të 10m2 është 3800l. Të marrin 100kh fruta në ujitjes konsumon 115 litra ujë.

Në ovoschevodov ekziston bindja se peppers në gjysmën e dytë të gushtit duhet hequr pala shoots me ta formuar vogël frutash dhe lule. Por hulumtim shkencëtarët kanë treguar se nuk është e nevojshme piper prischipyvat dhe podvyazyvat të rezistencës (këmbët, sfond).

Bimët dhe frut i ëmbël piper urazhuyutsya këto sëmundje: fuzarioznym dhe ti do të vertitsilleznym, stolburom, zi rrjedhin farë, anthracnose, zi bakteriale chlorosis, mozaik, tepe kalb dhe frutatjera, të dëmtuara dhe dëmtuesit: noctuid, provolochnikom, Medvedkov, aphides, web ticks, Kolorado beetle, etj

Është më e dëmshme uvyadanie bimë quajtur fungi Fusarium dhe Verticillium. Kjo sëmundje piper urazhuyetsya çdo vit në jug, duke rezultuar në të jepnin nuk tejkalojnë 8-10 kg 10 m2. Në mesin e korsisë piper nuk është i sëmurë, nuk e dëmtuara, të lashtat dhe për vite, i jep më të qëndrueshme se sa në jug. Fuzarioznoe uvyadanie veçanërisht e vërtetë në vite me të nxehtë vere e thate. Ngacmues - tokës këpurdhë se penetrates përmes sistemit rrënjë bimëanije. I enëve të gjakut të ngjeshur dhe ndarjen e re miceli substancave toksike bimore shkaktojë uvyadanie.

Mjetet juridike efektive që synojnë në shërimin e sëmundjes prekur bimëve, nr. Prandaj, me qëllim për të parandaluar përdorimin fishkem reziston ndryshme - gëlltitni pranishem dhe Moldavi pajtueshmėrisė kulture rotacionit ose shtodosmeny, duke krijuar kushte optimale për rritjen dhe zhvillimin e bimëve, optimale bimėve dendësia ujitjes dhe regjimit.

Nuk është e dëmshme edhe viral sëmundje e piper në jug - stolburnoe uvyadanie, e cila jo vetëm redukton kulture, por cilësinë e frutave: ata të reduktuar përmbajtjen e sheqerit dhe e thate çështje. Stolbur shfaqet në krye të bimë në formë të chlorosis fletë edges, i cili u mbyll dhe dembel bie. Më pas, të lë të verdhë në të gjitha nivelet. I frutave në bimë janë të sëmurë derevyanistymi, të vogla, me një mozaik model.

Zhvillimi stolburnoho venitje drejtpërdrejtë në proporcion me densitetin tsikadok, kryesisht Hyales thes obsoletus Sign. Së pari tsikadka shfaqet në misër, por shumica e saj në të lulediellit, schiritse dhe të tjera rroba zije. Уникає вона тінисті місць, тому вздовж лісосмуг і на відстані 30 м від них ураження звичайно слабке. Рослини перцю , растущие на сонці, уражуються столбуром на 29%, а в тіні - на 6%. Si të ketë masa mbrojtëse rregullt lotim pasoi dërrmues të tokës, luftimin e rroba zije në mbjellje, dhe në periferitë e komplotit, dmth koha për të asgjesuar bimët dhe insektet-rezervė-transmetojë virusin stolbura përdorimin reziston varieteteve, kultivuar farën 1% m zgjidhje e kalium permanganat për 30 min të pasuar nga të lahet me të paktën 15 minuta.

Kundër chlorosis dhe frutat e thata kalb utilizuyut të prekur dhe i lë obpryskuyut fruta dhe 1% Bordo përzjerje. Nga këmbët e zezë farë janë të rregullta ventilacionit e greenhouses kanë lagështi optimale e tokës dhe e ajrit, i hedh ujë të ngrohtë në fillim të ditës, pidsypav miksturë off dritën tokës.

Nga sëmundje bakteriale maculation piper i zi - Pseudomonas capsici. Nga kjo sëmundje shumë të rinj të prekur bimë. Ndikon lë, rrjedh dhe fruta. Spote të vogla gjethesh, në fillim i holluar me ujë, atëherë cherneyuschie rreth ind Njollat e verdhë. Në fillim si fruta Njollat konveks pikë të errët, rrethuar me kornizë qullët më vonë kufitare disappears. Sëmundja është transferuar dhe pasardhësit e mbetjeve të bimëve.

Si një masë e mbrojtjes vërejtur kulture rotacionit ose plodosmenu kthehen piper jo më parë se tre vjet. Obpryskuyut, duke filluar nga farë, dhe 1% Bordo përzierje në intervale prej 7 - 10 ditë protravlivayut pasardhësit 1% m zgjidhje e kalium permanganat, 30 min me pasuese larja për 15 min.

Mozaiku i piper në sëmundje ka shumë më shpesh. Nga të sëmundjes - alfalfa virusi mozaik. Sëmundja manifeston veten në të parë lë ose pak më vonë në një pjesë të madhe të bardhë apo i verdhë spote, othranichennyh ashpër nga green indet përreth. Virusi është transferuar mekanikisht, povilikoy ose tlyami. Për të mbrojtur kundër sëmundjes vendosur ulje piper larg alfalfa, hiqni sëmurë shkatërrimin e bimëve sosuschie insektet dhe sjelljen dezinfektim e kujdesit për bimë.

Top piper fruta kalb shpesh ndodh për shkak të prekur tissues piper këpurdhë zgjidhet Alternaria. Top kalb - fiziologjik natyrën e sëmundjes. Kjo ndodh në temperaturë të lartë dhe i ulët lagështia relative. Në kushtet e intensive zhdukje ndodh aktivisht uljen e ujit nga indet e frutave, dehidratim zgjatur, e cila rrit hydrolytic proceset, e cila çon në shkatërrimin dhe humbjen e plazmës proteina.

E nevojave të rregullta me ujra. Gjatë intensive rritjen e bimëve e frutave obpryskuyut 1% M kalciumit nitrat zgjidhje 1-2 herë në javë.

Peretz shpesh dëme sfond. Për të mbrojtur kundër saj përdorimin e ujit të freskëta dhe të thata domate bimë. Per kete qellim, 4 kg bimë të freskëta copëtuar për 30 min e mbushur 10 litra ujë të ftohtë, pastaj gjatë të njëjtës kohë vlim, nxitje herë pas here, pastaj tendosje, i holluar me ujë deri në gjysmë, deri në 1 litër ujë të shtoni 50 g komerciale e sapunit (preview atë në zgjidhje ujë).

Për të mbrojtur kundër larvae medyanits përdorimin e duhanit ose xhufkë mbeturinave. Merrni 400 gram duhan ose i grimcuar xhufkë dhe të insistojnë në 10 litra ujë ose vlim për 30 minuta. Pastaj tendosje, i holluar në 1 litër e zgjidhje 10l ujë, shtoni 40 g shkrihet para-komerciale soaps dhe kjo zgjidhje obpryskuyut bimë.

Për të mbrojtur kundër Kolorado beetle aplikoni insecticides të përdorura në patate, domethënë: arrivo, bankol, detsis, karate, kinmiks, regjent 25, sonet, fastak, sherpu etj kundër Kapustyanka porotë helmuar bait insekticid pasardhësit oats, elb, misër në periudhë presowing trajnimit në terren greenhouses dhe greenhouses.

Recommended lexuar

 
«Harvest Ushqyese »