Korrja

Akti përfundimtar i procesit të prodhimit, e cila është më e vështira dhe sfiduese. Nga e korrjes varet nga cilësia e tyre tubers dhe lezhkost. Organizimin e saj dhe metodat që kanë të bëjnë me fushën e të lashtave, rritje kushtet teknike dhe pajisjet. Një festë e të korrave të ulët vëllime mbledhura kryesisht me dorë, vykapyvaya tubers bel ose pirun. Gërmoj tubers fish më të mirë, sidomos të tokave të rënda, lagështia e lartë. Në fushat e mëdha harvesters mbledhin patate ose ekskavator.

Para se pastrimi në sektorin individual të përballet me një detyrë të dyfishtë - mbledhjen e kulture korrje dhe fara e tyre. Para përgatitjes së pastrimit të pajisjeve të nevojshme: kuti, çanta, baskets. Padinë në plevicë raftet, inspektimin dhe dezinfektoj kartofelehranilischa, bodrumet, bodrume. Për të reduktuar poshkodzhuvanist bubbles mbajtur ata mirë dhe, duke ndjekur rregullat: nuk hiqni patate menjëherë pas ngrirjes, të cilat në masë të vrarë i dehur, ose pas saj i shtrembëruar, si tubers roztriskuyetsya nuk do të gërmoj në orë të ftohtë në mëngjes, kur është shumë ftohtë e ajrit në terren e ujitur zonë për 2-3 javë para korrjes janë lotim, me tokën sample tubers vendoset, nuk hidhet në paketim. Çanta të mbushura patate në kamion me makinë ose në mënyrë që ata të mos terlis rreth njëri-tjetrit. Kur transportimit të kaluarën cart rreshtave të përkthejnë bordet nuk janë të mbushura me buzë.

Së pari, në fillim të mbledhin patate, i mërzitur proroschennymi tubers. Gërmoj se pas fillimit lulëzuar bimët, kur e lë më të ulët pozhelteyut dhe ju mund të merrni së paku 200 g gungë me shkurre. Kjo kohë është zakonisht për 5-6 javë përpara se të plotë të tubers qelbëzim. Këto tubers e përdorur për ushqimin në verë dhe në vjeshtë.

Para se pastrimi skashivayut dehur masiv të bimëve. New patate gërmoj me dorë për të ruajtur cilësinë e tij dhe për të zvogëluar humbjet. Megjithëse të rinjtë tubers përmbajnë më pak çështje të thatë dhe në krahasim me koll dozrevshimi, ata janë shumë të shijshme dhe shumë popullor me publikun.

Koha për pastrimin e hershme varieteteve - në fund të korrikut. Komplot të përsëritura u dha dorëheqjen bimëve: onions në perime, sallatë, rrepkë, rrepkë, repo, lakër color vjeshtë dhe për konsumin sideratami. Bimėve e përsëritura në jug mund të jetë e njëjtë patate. Pastrimi JO vonë si fillim vykopka një ndikim pozitiv në ruajtjen e cilësisë farë patate. Tillë për të hequr një patate lesions fitoftorozom bimë. Nëse tubers janë vetëm për konsumin e familjes, për një herë, e shtyrë ata në dy ose tri ditë. Përveç kësaj, vonesa në pastrimin e hershme landings çon në dobësi tubers rënie e mall dhe pasardhësit e cilësisë. Kjo zvogëlon tyre lezhkost 'rritjen e insekteve dëmtim, ndërsa të tepërta lagështi tubers kalbur. Në të mirë të tokës plehrave, si dhe torfë ligatinë në ulje të mesëm dhe të vonë varieteteve rritja e patates është vonuar shpesh në vjeshtë të madh. Në këtë rast, largojë atë në mes të shtatorit të vdekshmërisë së masive ajrore bimore apo pas vdekjes së saj ngricat e hershme. Në këtë kohë në temperaturën e ajrit nuk i kalon 17 ° C. Për të ulët (nën 10 ° C) temperaturat gjatë korrje është një shkak i madh chlorosis (pocherneniya) tul tubers. Pastrim i plotë të përfundojë përpara acar rezistent, termi i së cilës është i njohur në pothuajse çdo fushë. Në temperaturat nën 4 ° ngricë e dëmtuar jo vetëm të dehur masiv të bimëve dhe tubers në terren. Podmorozhennye tubers me shpejtësi të përkeqësohet gjatë ruajtjes dhe promovimin kalbje e shëndetshme tubers.

Në të varfër terreneve dhe plehrave kimike të tokës patate maturohet pak më të shpejtë, dhe mbledhjen e të përpara në toka pjellore dhe ujitur. Këto terma vonë varieteteve të ndodhin në veri në fillim të shtatorit, në pyll - në fund të gushtit në shkretëtirën - në fillim të gushtit. Mungesa e lagështi në tokë në periudhën e vegjetacionit përshpejtohet qelbëzim bubbles, prandaj ata si gërmoj gati.

Harvest verë të lashtat janë në varësi të zonës së klimës në gjysmën e dytë të shtatorit deri në gjysmën e parë të tetorit, para skashivaya dehur masive patate apo një javë pas shkatërrimit të acar.

Kur korrje patate në thatë moti është shumë i përshtatshëm për të mbledhur tubers thithë e gjirit rregulluese bërë si vijon. Steel wire 4-5 mm trashėsia janë korniza, që do të thotë unaza metalike të fiksuara në një dru të trajtuar. Para se të kuadrin seri pryvaryuyetsya tela me trashësi 2-3 mm, distanca midis 2-3 cm në fund të përshtatjes fikse shtrëngohem cilat përshtatshme grabujë larg dehur masive.

Net mbushur pripodnimayut patate, të butë dhe të pastër tubers troshis ssypayut një kovë apo në shporta. Kjo pajisje nuk është e vështirë, por mjaft e lehtë e punës, veçanërisht ato që janë të vështirë për t'u ulem. Ajo mund të përdoret për ndarje dhe perebyrannya tubers dhe rrënjët në frutari. Në këtë punë të fiksohem është hequr.

Për të parë konsumit patate në fillim të lulëzuar fazën e aplikimit podkapyvaniya pranim, e cila më të përparuara të blerë bimëve dhe nga njëra anë, në afërsi të zhvillohet klubneobrazovaniya, gërmoj gropë, në mënyrë që ju mund të dorës për të përcaktuar madhësinë e përafërt të bubbles. Tubers janë të mëdha për pushtetin, kjo lë pak për rritje të mëtejshme. Pastaj në rrënjët e shkurret pidsypaty tokës, duke e bërë zolu dru, okuchivayut dhe ujë, të butë dhe zgjerimin mulchiruyut pisllëk apo torfë. Me kujdes të tillë masive të bimëve jeshile të mos jenë të zhvendosur, të më shumë se pala e kundërt nuk tryvozhyly. Off tubers përkeqësohet shpejt, në mënyrë që ata të gërmoj për aq kohë sa është e nevojshme për konsumin aktual.

Faqe pastruar plotësisht jashtë në rastin më të parë, zasivayut bardhë mustardë me normë të 40-60 gram per 10 m2. Ajo rritet shpejt dhe accumulates gjelbër masive. Vonë në vjeshtë të purline jashtë më parë zhubros lopatë. Thellesia e hedhjen në dritën terreneve 12/15 cm, rëndë - 6-8 cm mbjella mustardë është gjithashtu e mirë nga provolochnika.

Në fillim të japin vykopke e zgjedhur shrubs mbjelljen materiale. Tubers duhet të ketë scratches, ndikimin, të lirë nga djegien nga dielli, dmth, i mesëm dhe i madh formë të rregullt, tipike për këtë klasë të dukshme dhe pa defekte dhe dëmtimi.

Thithë e gjirit tubers para hedhjen fondacion për depozitimin e thatë në moti është i mirë në tokën e thatë: qartë në ditë - 20-30 minuta në vrerët - 2-4 pm Disa kartofelevody zhardhok thatë nën strehë e përkohshme me ventilim të mirë, e kuchah kashte, pluhur tokës 10/12 brenda disa ditësh. Krasitje hrubishaye këtë, që të paktën të dëmtuar pas trajtimit. Ajo kërkon tharje patate nga zonat e prekura fitoftorozom, rrethi i prishur, e zezë rrjedhin, dhe off. Pas kësaj sorting patate në fraksionin: për korrje në dyqan (i mesëm dhe i madh tubers peshon g 70-80 dhe 120-150) dhe të menjëhershme për konsumin e ushqimit . Në fraksion të fundit janë prerë tubers, të dëmtuara dhe të çara të lëkurës. Pritini korrje tubers gjatë magazinimit është jo vetëm i prishur, por edhe të bëhet epiqendër e infektimit. Pra, ata e marrin, se ata janë në radhë të parë për ushqim apo ushqyer kafshët.

Në fermat e mëdha dhe format e tjera të pronësisë për familjet tubers nga gërmoj tokë gërmues duke përdorur FTC-1, 4, KTN-2B, FM-2, dhe kombinon PDA-2A-1, CPC-3, MCC-2A, E-825, E-685B, dhe të tjerët.

Renditje e një patate të vogla lehtëson dhe përshpejton prosteyshaya kartofelesortirovka. Kjo tabelë pereborochnyy, i cili përbëhet nga druri i ulët vënë me një kuti të vogël kërrusem (rreth 22 °) në goats ulët. Box Length - 150 cm, gjerësi - rreth 75 cm dhe lartësi - 25 cm Bottom thurimë ngushtë me gjatësisë binarët prej druri ose metali shkopth. Në gjysmën e parë të kutinë hendeku mes të binarët - 3-4 cm dhe në pjesën e dytë - 6 - 7 cm skatyvayas patate për thurimë sortuyetsya, dështoi në madhësinë e përshtatshme bubbles zbrazëtirave dhe në para ose podstavlennye kutitë baskets. Në të njëjtën kohë, të sëmurë dhe të dëmtuara tubers, gurë, mbetjet e bimëve dhe të tokës. Kartofelesortirovku bërë e bordeve, brusochkov, të përcaktuara kompensatë. Për dhi hodyatsya kulture të vjetër tuba uji.

Prodhues i madh i patates tubers për postin e përpunimit stacionare duke përdorur kartofelesortirovalnyy para PCB-15B dhe modernizuan celular para PCB-15B, që të sigurojë cilësi të lartë përpunimi voroh patate, hiqni harvesters.

I njohur në Ukrainë kartofelevod Amatori lagështi Hilinskiy thithë e gjirit patate nga zona të lahet me ujë për 5 minuta dhe e thate mirë. Pavarësisht nga fakti se të tilla një operacion tepër i kujdesshëm, që ai mendon se i justifikuar. E para, nga mikroskopike bubbles zmyvayutsya - e sëmundjes. Së dyti, e pastër tubers të gjitha defekteve qartësisht të dukshme, e cila lejon filtrimin e fara të kualitetit të lartë për të hedhur në afat-gjatë magazinimit. E tretë të pastër tubers kënaqur për të realizuar dhe për të marrë për t'u përdorur.

Ulje e zgjedhur tubers pasi të lahet me ujë është e vendosur për 2-4 min e dobët në një zgjidhje të kalium permanganat (mangan) për dezinfektim, atëherë vë ata në një shtresë të racks nën një kulm apo nuancë pemëve dhe peizazhit për tharje. Ky operacion zgjat 3 - 4 javëve të fundit. Gjatë kësaj kohe, të përkthejnë ata 2-3 herë për të marrë uniforme mbjellje. Gjatë shi racks mbuluar me copë çarafësh plastike. Në fund të fundit, bëhet e gjelbërt e lëkurës dhe me kallo. Këto tubers më të mirë të ruhet dhe më pak urazhuyutsya sëmundjes. Pas mbjellje farë tubers paketuar në arka druri.

Patate për konsum, pasi të lahet e tharë me kujdes dhe pastaj perebyrayut. A janë zgjedhur individualisht dhe të shëndetshme, pa defekte dhe dëmtim të dukshëm, të mesme dhe të mëdha tubers. Këto të hedhin tubers në afat-gjatë magazinimit. Vogla tubers nga defekte (shkurtuar, podhnivshie, format e shëmtuar) kanë për qëllim përparësi për përdorim, por shumë të vogla - në ushqimin e kafshëve. Shko në dyqan në shënimet e patates është ruajtur në një errët hedhë.

patate e magazinimit të hyjë instalimi moti i ftohtë, kur temperatura mesatare ditore e barabartë me temperaturën e ajrit në plevicë. Zakonisht këtë kohë vjen në fund të tetorit ose fillim të nëntorit. Patate për konsum, të paketuara në arka dhe zakroma: të mëdha, të mesme dhe të vogla të meta. Shpenzojnë të vogla kryesisht tubers me defekte, dhe pastaj në fund të mesme dhe të mëdha. Për shumicën e afat-gjatë magazinimit të para-zgjedhur të mëdha, nuk ka defekte të dukshme, immerses tyre (në të rrjetit) për 2-3 sekonda në ujë të valë, pastaj i tharë. Oshparki tubers Pas tilla mbahen edhe në depozitimin deri në gusht-shtator dmth para se të korra të reja.

Prolificness patate varet nga shumë faktorë (grade, zhardhok madhësisë, dendësisë bimėve, tokës pjellorisë, duke e bërë pleh, ujitjes dhe kushtet e tjera). Nga vetë natyra e tij natyrore patates bimėve duhet të japë jo më pak se 20-25 kg nga 10 m2. Nga njëra shkurret marrjes 0,4-0,5 kg dhe më shumë. Any other performances varet nga duart e njeriut, në fakt u vlerësuan veprimtarinë e tij. Kjo është evidencuar nga rekord produktivitetit, të cilat marrin kartofelevody amatore.

Kluben peshon 8,3 kg u T. Siddalom tuaj në kopsht Chester në 1795, dhe në masë 3,2 kg - D. britanike në Lindjen Busbi J. 1963 dhe në vitin 1982. Nga njëra shkurret patate rritur nga mbjelljen tubers peshon 1 kg, anglez Baykok në 1977 ishte 233,5 kg. Një gjashtë tubers peshon 24,7 kg ishin grumbulluar anglez E. Nayna në 1949. Fermeresh IB Swan në Lovelande (USA) në 1896 mori kluben gjatësi 70 cm, diametër 37 cm dhe peshon rreth 49 kg. Kluben takon të ndryshme, të njohur në Amerikë, nën emrin Maggie Murphy. Në Ukrainë, ndoshta dvuhurozhaynaya kulturën e patate, e cila duke u bërë për të kuptuar një nga dy të lashtat me përdorimin e ulje svezheubrannyh tubers. Por, për ulje të dytë, ato janë në një gjendje të thellë tjetër, dhe për të marrë dy të lashtat një vit, Bjellorusia kartofelevody periudhë shkëputje nga pjesa tjetër e kimikateve të ndryshme: tiomocheviny, rodanistyh kripëra dhe ethylene-hlorhidrina.

Recommended lexuar

 
«Storage Mbrojtja e bimëve nga sëmundjet dhe dëmtuesit »