Lëvrim dhe aplikimin e plehrave organik

Patate bën kërkesa të larta për të ryhlosti povitropronyknosti dhe tokës, si për formimin dhe zhvillimin normal të bubbles në sasi të mëdha është e nevojshme, ajri përmban rreth 20% (nga vëllimi) e oksigjenit. Mjafton ryhlennya, melkokomkovatoe slozhenye terren është arritur nga ajo përpunimit në vjeshtë dhe pranverë predposadochnoe kohë. Patate të përgjegjshme ndaj pozitivisht lërimthellë, dhe lëvrim ose perekopku shpenzojnë vjeshtë pas korrje e mëparshme type bimë, duke hequr rroba zije dhe bimėve residues, në një thellësi prej 25-28 cm, me një qarkullim shtresa e lartë, gjë që rrit efikasitetin e mbrojtjes nga sëmundjet dhe dëmtuesit . Në të tilla një komplot zoraty largohen nga pranverë. tokë të përpunimit të thellë të formojnë një bimë të fortë dhe të sistemit rrënjë të thella, më pak të prekur nga thatësira dhe kanë një rezervë e madhe e lagështi në tokë. Përmbajtja e bateri të qasshme në formë të bimëve në zonat e trajtuara me forcë në rritje si rezultat i intensifikimit të microbial proceseve.

Megjithatë, kur nuk mjafton pjellore shtresa e përpunimit të thellë të procedojë gradualisht. shmangien e edukate terren shtresa e zbutur race. Në këtë rast, janë thellim Pag 4-5 cm në të detyrueshme paraqitjen e plehrave organik më shumë në sasinë prej 6 kg për 10 m2.

Në zhvillimin e zonave me turfy pidzolysti-shkrifët dhe balta terreneve zakonisht kanë tharti lartë dhe në rritje janë horsetail, Ivan-çaj, delli, një kalcifikim. Për kalcifikim terren duke përdorur gur gëlqeror, shkumës, defekat, dolomitovuyu miell, hydrated gëlqereje, e cila përmban kalcium dhe magnezium. Norma e bën një 1,5-2 kg për 10 m2. Gëlqere materiale për të bërë perekopkoy, çdo 5 vjet, tërësisht riorganizim tokën e tyre. Megjithatë, reagimi alkaline, prania e tepruar shuma e plehrave organike të tokës (sidomos nepereprevshih) dhe limonit - shkaqet kryesore të zhvillimit të përbashkët masive dregëz patate të bimëve.

Në ujitur zi një herë në 8-10rokiv transmitting ryhlennya tokës në 40cm përmban 5 - 10 kg të phosphogypsum në 10 m2 për të parandaluar salinization pjesshëm.

Sistem i plehravepatate - diferencuar për çdo fushë, dhe madje edhe larmi. Sidomos otzyvchiv atë të plehut organik në turfy-pidzolystyh, dhe i shkrifët supischanyh terreneve. Organike pleh bërë kryesisht në vjeshtën e zyablevuyu lërim ose perekopku. Përgatitur siç duhet dhe Organika përfshirë rritjen e korrjes dhe konservimin e vlefshme e pronave bubbles. Mineral plehrave bërë në bashkëpunim me organike, ato duhet të jenë të arsyeshme dhe të kontrolluar.

Më e madhe dhe kualitetin e japë tubers të marra në bërjen polupereprevsheho torfonavoznyh pleh organik ose përzierje plehrash. Making polupereprevsheho pleh organik ose përzierje plehrash në një dozë të 40-50 kg për mbi 10 m2 dhe i shkrifët terreneve supischanyh gati dyshen e japin e tubers. Ju nuk mund të bëjë një patate si pranverë ose në vjeshtë të freskëta plehëroj - ai çon në sëmundjeve të bimëve, të jepnin dhe redukton cilësinë e tubers. Making torfë pastër, zakonisht nuk sjell rritje, me përjashtim të torfë, Vivienne pasur. Për të bërë torfonavoznoho përzierje plehrash në 1 pjesë plehëroj shtoi 1 pjesë torfë provetrennoho lagështia nuk më lart 60%.

Për të rënda okulturivaniya shkrifët të tokës do të përdoret, por fjalën pereprevsheho torfonavoznoho plehrave apo përzierje plehrash, zolu, rërë, perehnoy pyjeve, shllak, etj Në rërë terreneve, plehrave organik (përzierje plehrash torfonavoznyy, tokës ose turfy baltës liqenin e tyre për të rritur volohoyemkosti) kanë kontribuar vetëm në pranverë të vitit, kështu që si në vjeshtë bërë asnjë efekt nëpërmjet leaching e ushqyesve.

Problemi me plehrave organik për patate zgjidhet në qoftë se ekonomia e kafshëve dhe pulave. Për stoylovyy periudhë prej një lopë merrni 8-9 ton të plehrave nga një viç - 4-5 t. Me mjaft plehrave organike dhe minerale bërë rastësisht, me mungesën e tyre - lokal (në vrimat) kur ulje bubbles (mundësisht në formën e organo-minerale miksturë pluhur tokës).

Së bashku me polupereprevsheho bën pleh organik ose përzierje plehrash torfonavoznoho aplikoni plehrave. Në turfy pidzolystyh-shkrifët bëjnë amoniumi nitrat 240 g 10m2, thjeshtë superfosfat 200 g (të dyfishtë 100 g), kalium sirchanokysloho - 200 g në supischanyh terreneve - 330, 240 dhe 230, të tokave pyjore gri dhe i zi - 220, 600 dhe 150 m. dozë optimale sirchanokysloho marrjes kalium (kalium sulfate) - 200-400 g në 10 m2, nitroamofosky (e cila përmban azot, fosfor dhe kalium nga 17%) - 300-400 g, nitrofoski (përmban 16% azot, 11 - fosfor dhe 14% kalium) - 500-600 gram per 10 m2. Ju nuk mund të polenizoj tokës amoniumi chloride, sodium chloride dhe kainitom patate si veprim i keq sjell chloride kripëra. Ato jo vetëm redukton japin por edhe të përkeqësohet në shije dhe me niseshte tubers.

Në acidic terreneve bimë shpesh mungojnë fosfor (ky artikull është në dispozicion në kalcifikim e tokës). Fosfori është veçanërisht e nevojshme shkallë patate që nga rrënjët vidrostannya. Ajo e përshpejton qelbëzim e bubbles, përmirëson shijen e tyre, rritjet niseshte! R. Prandaj, duke bërë një patate fosfat plehrave së bashku me fosfor azotit mosushqim pengon rinj bimëve, duke shkaktuar rritjen e rritjes dhe zhvillimit, në fillim të arsimit, dhe më herët bubbles korrjes. Kalium nxit rritjen e akumulimit në patate koll tubers, përmirësimin e tyre shije, sidomos kur bën jashtë sirchanokysloho kalium. Për zhvillim normal të bubbles duhet të ndjekim gjithashtu edhe elementë: bor dhe mangan. Të dyja këto janë të përmbajtura në pechnoy zole, i cili bëri rreth 10 kg per 10 m2.

Për të shmangur humbjet nga leaching lagështi e tokës janë duke bërë në pranverë të vitit amoniumi nitrat gjatë predposadochnoy perekopki tokës në doza 100-300 g, dhe ure - 100-150 gram per 10m2. Nëse fosfor-potasë plehrave nuk janë futur në vjeshtë, ata përdorin pranverë. Në mungesë të plehut organik në vjeshtë, kur ata e bëjnë një ulje në vrimë në 150-200 m.

Së bashku me hnoyem, të vlefshme të plehut organik është zog feçe. Norma e thatë, me trup të grimcuar bird fekale 10/15 nuk duhet të kalojë 10 kg për m2, e papërpunuara dhe i freskët - 20-40 kg. Më efektive Shkalla e lëngshme të plehut organik në patate është 180 kg për 10 m2.

Një nga detyrat kartofelevoda në tokën predposadochnoy - i papunë terren në lokacionin tubers për të arritur atë lirisht e ajrit dhe ujit. Ajo nxit formimin e një sistemi të fortë root aktive dhe zhvillimin e bimëve ajrore masive. Kartofelevod për të thyer e në pasardhësit e tubers mirë të përpunuara, ishte terren. Pjekur tokës bëhet vetëm pas lirimit të tepërt pranverë lagështi. Përcaktoni pjekuri kështu: shtrydh të vogël të tokës së tij me forcë në dorë, dhe nëse kjo rassypletsya topin fshikje terren për të bluzë lartësi, spela e tokës, i përshtatshëm për ulje.

Në fermat me patate të mëdha prodhimit zyablevuyu lëvrim janë konvencionale me vesh plugu predpluzhnikami në një thellësi prej 25-27 cm Organike pleh spreader bërë PRT-10, Run-15idr. Load plehrave bëjnë loaders PEF-1A, PB-35a plehrave mineral dhe të mbeturinave site machines 1-RMH-4, 6 milion-CSF, etj

Këto ferma janë përdorur gjerësisht Grebneva mbjelljen patate. Me feta Ridxh vjeshtë kultivator KRN-4, 2 Traktor okuchnikami në njësinë e T-70S lartësi 18-20 cm kultivator vendosur në 70 cm 7 okuchnikov. Thellesia thyen okuchnikov ekstreme janë sledoukazatelyami, 5-6 cm vjaskë ridges dhe mbjellje përgatitur në patate krifë është çelësi teknologji intensive prodhimi.

Pranvera lëvrim varet nga përbërja e saj mekanike, tokës lagështi rezervë, si dhe kushtet e motit. Conveys e saj të diferencuara. Supischani rërës dhe tokën e thatë në pranverë perekopuyut Jo, por të butë që të mbajë rezerva lagështi. Argjil dhe i shkrifët tokës (sidomos patharë pranverë) procesin dy herë - parë kur terren prosohne, çakërrqejf thellësinë e saj 12/15 cm, dhe pastaj para perekopuyut mbjellje në thellësi 20-22 cm, më pak se në vjeshtë 3-4 cm prishem turjelë 'Yaniv, pleh organik dhe bimëve residues, i gjetur në tokë, në vjeshtë, nuk ishin në sipërfaqe. Kur ta hiqni kryesore të përpunimit të torfë ligatinë kënetë bimësi dhe procesit të kyçeni në një thellësi prej 30-35 cm, dhe torfë ligatinë staropahotnyh janë të cekët dhe ryhlennya blinduar.

Pranvera e hershme në atë vend të caktuar nën patate, zolu torfë dhe mbeturinave. Si rezultat i kësaj, dëborë melts shpejt. Jepni ekstra ujë.

The Dutch patate me mbylljen e pranverës lagështi nëpërmjet pikëllues nuk janë të shpejtë podsyhaet fushë. Pastaj thërrmueshëm shtresë e punueshme nëpërmjet mulliri kultivator ose pirun në një thellësi prej 12-14 cm vila distanca në mes të dhëmbëve të 20-30 mm dhe me trashësi të dhëmb 5 - 6 mm. Ata kanë një limiter mbi brenda. Cekëtinë përpunimi nuk prek tokën capillaries, ku fjala për nënën lagështi gungë. Kështu që vuajnë më pak bimėve në thatësirë. Shkelje në procesin përshpejton kohën ulje në 7-10 ditë.

Për zona të mëdha, të cilat nuk bien narizuvaly ridges kur e tokës qelbëzim procesin në Ukrainë mulliri cultivators КФГ-3, 6v Traktor me njësi T-thellësi prej 14-15 cm vend 150na bën pleh ndërsa prerja ridges për mbjellje patate konvertohet duke përdorur kultivator KRN-4, 2, në total të Dole-82. Ku ridges prerë në vjeshtë, e tokës nuk është kultivuar. Kur ajo të trajtojë urgjent prosapni cultivators KRN-4, 2, Kono-2, 8, e pajisur me sistem qarkullimi harrows BRU-0, 7 disk dhe organeve punuese.

Recommended lexuar

 
«Përgatitja e patate të pushtimit Akomodimi në vendqëndrim »