Origjina dhe përhapja

Fizalis takon të gjini Physalis L. paslenovye familjes. Ne e dimë e saj më shumë se 100 lloje që rriten në të egër si në Amerikën Jugore dhe Qendrore. Në Meksikë, Guatemala, Peru, Venezuela, Kolumbi futur një numër i madh i varieteteve të përshtatur në rritje dhe në malet e rrafshin. Kështu fizalis u importua në Amerikën e Veriut, dhe në xvii shekullit në Evropë dhe Azi. Në Rusi dhe Ukrainë, ai hyri pothuajse njëkohësisht me domate, por nuk ka marrë të gjerë të shpërndarjes. Megjithatë, ai që e meriton, ai i është dhënë vëmendje.

Pjesa më e madhe e të paraqet një kivi format e frutave, por ka gjithëvjetor barishtor rrjedh nga vidrostaye (dekorative varieteteve). Në disa llojepërdorura në ushqimet e ëmbël (berries) në të tjera - më pak e ëmbël dhe më e madhe e frutave (perime), një e treta dekorativ përdoren si bimë. Që nga qëllim të rritjes ekonomike 25 lloje të frutave kivi. Më i madh në përhapjen e CIS shtete kanë dy lloje: meksikan (perime) - Physalis ixocarpa Brot. dhe lulushtrydhe (kokrra të kuqe, izyumnyy) - Physalis pubescens L.

Këto dy lloje të frutave kivi - barishtor një bimë. përdorimin e ushqimit të frutave - berries. Çdo fruta brenda plenchatoho chehlika-wrappers, e cila është razrossheysya kupa.

Recommended lexuar

 
Jam »