Korrje dhe pas përpunimit të korra

Potencialet disponibilitetin e lartë korrjes onions ishin më shumë akademiku Ni Vavilov në fushat dhe qytetet bregdetare të Mesdheut strip. Ai që e panë të madh bulbs arrin 2 kg. Sipas Librit të Rekordeve Ginis, onions bulbs peshon 3,4 kg me 66 cm rreth rritur në Kaliforni N. Hope në 1965. Stavropolskyy prodhuesit e perimeve të favorshme në vitet e marrin si të mëdha individuale bulbs si me dynyu.

Kushte optimale për të siguruar pastrimin e duhur zgjedhja e kohën dhe mjetet e korrjes, duke marrë parasysh klasën e biologjike dhe karakteristikat e bimëve, terreneve dhe klimës. Nga periudha e mbledhjes së është kryesisht i pavarur nga madhësia kulture, cilësi dhe lezhkost bulbs. Zakonisht termi mbledhjen e vënë nga një numër i objektive teknike shenjat e pjekurisë.

Numri më i madh i ushqyesve në bulbs accumulates kohën vylyahannya lënë, pastaj ndalesa e rrjedhjes assimilyantov në bulbs dhe pas njëfarë kohe, i cili gjatë procesit të sintezë, ajo është një gjendje të qetë. Kështu, koha e korrjes onions, kryesisht përcaktohet si një tregues biologjike si vylyahannya lë të bimëve. Ne ju sugjerojmë që në fillimin picking onions masive (në 60-80% e bimëve) vylyahannya lë, kur pesha e tyre në raport me gjithsej masive të bimëve është 15 - 23% dhe fillon yellowing më i ulët. Në këtë kohë nuk ka fillim (12/18%) mortalitetit të sistemit rrënjë, podsyhanie qafën, e mbuluar me thatë llambë peshore dhe pothuajse ndalesa formimin e re le. Për më tepër, termi është e gjatë mbledhjes rritje periudhe të rritur varietetet dhe hybrids.

Një udhëzues të mirë termi korrjes një gjendje të rreme rrjedh onions. Onions gati për mbledhjen, nëse e gabuar dhe rrjedhin razmyahchaetsya humbet elasticiteti, gjë që tregon në fund të rritjes bimore (dekadës së dytë të gushtit). Dhënave të fundit shkencore tregojnë se një udhëzues të besueshme termi korrje onions mund të jetë efektive treguesit e shumës së ajrit temperatura mbi 5 "C. Për të marrë të jepnin e qepë bulbs regjistruar varieteteve në Ukrainë 29,6-32,6 kh/10m2 fondet e temperaturës në masë të ladders korrjes 1830 ° C. kulture korrje në faza të ndryshme të qelbëzim nuk ndryshon.

Mund të mos jetë vonë me e korrjes, sepse kjo çon në formimin e sistemit sekondar rrënjë, të cilat japin dhe redukton lezhkost onions gjatë magazinimit. Kjo duhet të bëhet në një afat të shkurtër (10 ditë) - periudha e në masë të plotë vylyahannya lë. Arsyeja më e ulët për lezhkosti rrënjët më vonë në datat jane mbledhur lagështi të tepërt që konsumojnë bulbs tokës. Në të pjekur bulbs, në qoftë se vazhdon në tokë, rrënjët bëhem i ri. Kjo po humbet lezet qepë, keq ruhet.

Në verë të lagësht në mbledhjen e lë të gjatë polehayut nuk vdes, janë të gjelbra, të fortë, i trashë qafa llambë dhe nuk nadyahly color këmisha. Në këtë rast i vështirë për të përcaktuar të termit korrje. Bulbus përsëri në rritje tronuvshiesya, humbasin ushqyesve dhe nuk do të bëhem. Për të shpejtuar ripening për 10-15 ditë para korrje rrënjët e bimëve (në një thellësi prej 5-6 cm nën Donets onions) shkurtuar një lopatë të mprehtë, motyhoy ose thikë. Tëharrje Kjo rrënjë shumë më të lehtë përzgjedhjen e bulbs nga toka gjatë korrje. Othrebanie terren e disa bulbs gjithashtu përshpejtohet qelbëzim tyre.

Në Ukrainë të fillojë në pyll korrje e dytë - dekadën e tretë të gushtit. Në mes band bulbs janë gati për korrje në fund të gushtit - fillim të shtatorit, apo për dhjetë ditë para se të parë ngricat. Në antikitet shënuar në këto vende bien ditë - 21 shtator. Në ato kohëra, në mot të thatë, hiqni-sevok qepë, onions mitrës dhe qepë-ripku - onions dytë terren për tryezë. Best kohë picking onions nga pasardhësit në Crimea, nga 5 në 25 shtator. Në fund të korrjes një të tillë, në krahasim me gusht, sipas Dr VF Vasetskoho bujqësi, e korrjes rritet nga 32-65%, rritja e numrit të madh rrënjët (diametër më shumë se 6 cm) dhe zvogëloi numrin e rëndomtë (më pak se 4 cm) dhe nevyzrevshih. Megjithatë, vonesa e tepruar korrje onions zvogëlon përmbajtjen e ascorbic acid dhe lezhkosti përkeqësim gjatë magazinimit.

Prodhuesit e perimeve në kopshte e kopshtarit aplikuar këtë teknologji të korrjes. Sapo onions sozreyut peshore fitojnë dhe të jashtme të përshtatshme ngjyrje, minave tyre lopatë, të vjela nga terreni dhe vë në rrotullon në 1 - 1,5 për qelbëzim javë dhe deri në diell të fle. Mos harroni se pa qepë podkapyvaniya vysmykuyut pa Donets dhe pastaj me lehtësi kalbur. Tharje e bulbs diellore në vdekjen e pathogens kontribuon shumë të dëmtuesve dhe sëmundjeve. Bulbus të mos dëmtuar edhe djegiet në temperaturat tokësore në 50 ° C. Leaves krasis kur bëhet në qafën e butë, dhe të jashtëm peshore okrasylas natyrore ngjyra për shumëllojshmëri. Sheika duke lënë në gjatësi 3-5 cm Kjo krasis rrënjët dhe bulbs in. Pastaj bulbs mbledhin dhe përcjellë të hedhë ose ligët në kanavacë apo rrjet elektrik për tharje dhe klasifikim përfundimtar.

Nëse ju instaloni pagatuar, motit me shi, qepë pirun pripodnimayut së bashku me tokën, nën zgjedhë transfertat kulm ose në një kornizë, vë në një shtresë dhe herë pas here për të shmangur sëmundje flip. Kur të lë podvyanut, por do të qëndrojë fleksibile, thatë rrënjët, bulbs dhe në të renditura sipas lidh kurora ose braids, duke përdorur një litar të fortë, ose lule, të thata (chernobrivtsy, Voloshki, të mëdha etj.) Bulbs në një dyqan dhe e thate dhomë të ngrohtë. Për të bulbs mbahet edhe në dimër, ata duhet të kenë të paktën tre të ngurta të jashtme peshore.

Disa prodhues perimesh në kopsht amatore dhe kopshte hequr onions lidhen me kurorë mbretërore dhe hung nën tendë natyrore për tharje. Para se të ftohjes kurora e gjata kopsht shtëpi, ku ata janë deri në ngricat. E ardhmja e transportit urban në apartamente, pidvishuvaly kuzhinës dhe përdorim sipas nevojës.

Teknologjike efektive metodat preduborochnoy trajnimit qepë të lashtat në vëllime të mëdha të prodhimit të tyre janë shtrembëruar lë së bashku me rroba zije mowers-shredders Cyrus-1, 5b, ose ri-WC-6a në bazë vylyahannya e tyre para korrjes, i cili e përshpejton ripening e onions në këtë fushë, nuk redukton MERCHANTABILITY bulbs japin dhe nuk ndikojnë në biochemical përbërjen e tyre dhe lezhkost përmirëson ndarjen voroh bar duke përdorur makinat kachayuscheysya zgarë, në këtë mënyrë rritjen e produktivitetit tsybulnomu minator në 24%. Gjatësia e shkurtuar green onions meshat e rroba zije dhe duhet të jetë nga 5 deri në 10 cm nga terreni. Studimet tregojnë se anuar ajrore në pjesë të përkulet gjatë masive (50-60% e bimëve) vylyahannya lë me qafën e gjatë deri në 5 cm 36% ishin të bimëve, në më shumë se 5 cm - 48%. Në 16% e lë bimėve nuk ishin shkurtuar. Mechanical dëme (prenë e lartë e bulbs) që i keni bërë 1.3%.

Para se të korrje, pasi tashmë të përmendura, nuk është i rekomanduar prikatyvat lë që të jetë e mundur në qoftë se dëmet në rrënjët është infeksion, i cili shkakton sëmundjen e tyre. Nëse e tokës në këtë kohë për të reduktuar komkov trash në vorohe, lagështia e ulët dhe forcën e rrjedh rreme, duke rritur mirëdashësi bimë janë të pjekur preduborochnoe ryhlennya mizhryad në një thellësi prej 5-6 cm pas lotim të fundit, dhe kur vylyahannya lë në 40-50% të bimëve -- tëharrje rrënjët skoboy traktor ose sveklopod'emnikom VNU-0, 5.

Ka dy teknologjitë e korrje onions: manual dhe mechanized. Kur picking onions me dorë atë minave skoboy thikë apo kultivues të shqetësojnë rrënjët e sistemit të bimëve, për të ndaluar rritjen dhe përshpejtimin e ripening e bulbs. Pastrimi është njëfazësh makinë me dy faza dhe metodat. Metoda e parë e qepë vytyahuyetsya tokës, voroh ndahen dhe i zhytur në makinë. Mënyra e dytë është se bulbs bërë pirg në kutinë është në listat e dozarivaniya pastaj krahasohen me rrotullon. Njëfazësh picking onions parashikon reduktimin e korrje datat bujqësore, duke e zvogëluar shpenzimet e punës dhe kostot operacionale nga reduktimin e numrit të pasazhe fshesar, reduktimin e humbjeve dhe dëmeve qepë korrje. Kur dy faza metodë e mbledhjes së biologjike në rritje të humbjeve në tharje natyrore në këtë fushë.

Megjithatë, në të korra të vetme vorohe janë shumë komkov tokës pranë madhësinë e qepë. Prandaj, të rënda terreneve qepë përshtatshme dy faza të pastër mechanized hedhjen në rrugën e windrows për dozarivaniya pasuese dhe zgjedhja e bulbs për manual loading ose kontenierë të transportit. Kur ta hiqni nje korrje onions qepe qymyrxhi LKH-1, 4, LKE-1, 4; Përkuluni-3, LKP-1, 8 dhe LKE-1, 8, ndërsa vykopkoy voroh zhytur në automjete dhe mbante një kulm të thatë dhe post bulbs përpunimit të mëtejshëm me dorë ose mechanized. Diphase pastrimi është si më poshtë. Së pari, gërmoj bulbs dhe të përfundojë në të njëjtën rrotullon lukouborochnymi machines.The llojin e minave, pastrimi dhe të vetme. Në transportin qepë lë në fushën 1,5-2 në javë për dozarivaniya diellore dhe tharje, pas së cilës ajo e të ndara mirë terreneve dhe i bie në transportin e mallrave në të njëjtën e arritjes së makinave. Para se të prishet e korrjes në këtë fushë zahonki zonën 2,5 - 3 hektarë dhe janë zgjedhur me dorë kthese korsi gjerësi 10 cm

Në terreneve të rëndë, së bashku me të madhe (30-60%) sasia e tokës në komev vorohe, të barabartë në madhësi qepë, qepë mënyrë të përshtatshme për të pastruar një dy faza makina, duke e bërë atë në listat për dozarivaniya brenda 7-10 ditë dhe në zgjedhjen e bulbs manual në ngarkimin ose kontenierë të transportit. Pastaj voroh marrë nën tendë për tharje të mëtejshme dhe pas korrjes trajtimin bulbs. Me këtë teknologji të grumbullimit në krahasim me manual (qepë sample tokën pas podkapyvaniya skoboy) prodhueshmëria rritet në 2,4 herë. Saved direkte si shpenzimet operative.

Studimi i kryer nga Dr bujqësi VF Vasetskim në Crimea, tregoi se ndërsa përdorimin e korrje varrmihës LKH-1, 4 bulbs Humbja 1,8 - 2,9%, ndërsa manual me mbledhjen e mëparshme podkapyvaniem skoboy - 13,5%. Kur të vetëm grumbullimin e qepë bulbs ushkodzhuyetsya 3,3-4,3%, ndërsa dy faza - deri në 16% në vorohe onions janë respektivisht 60,2 dhe 20,9% komkov tokës.

Për korrje onions mekanik të rënda në përbërjen e terreneve të zhvilluara në Institutin duke përdorur perimeve dhe pjepër-rritje UAAS elevatornaya qymyrxhi LKE-1, 4 bazuar në LKH-1, 4, për të rritur produktivitetin në 1,7 herë në krahasim me hrohotnym australian dhe zvogëlimin e dëmit bulbs 5,5-2,8%.

Për një sistem të makinave me 1,8 m dhe vendosje track skemë qepë bimë 55 55 70 cm duke përdorur qymyrxhi onions LKP-1, 8, i cili hap dhe ngarkesa e onions në automjete ose investon në Rolls për tharje dozarivaniya dhe pasoi zgjedhjen e tyre, posttreatment dhe shkarkimit. Ai punon në agregat me traktorë e klasës 1.4 dhe 2, punën e 0,5-1,0 ha / h, ajo i shërben traktor shoferi.

Pas natyrore tharje në voroh qepë mbante një kulm, dhe për ditë me shi - në zyrë me ventilim aktiv, ku dosushivayut e tij në një ngrohjes TG-150, VPT-600, tau 0, 75, Tau-1, 5ili elektrokaloriferov EFOA -- 20, EFOA-4O dhe senosushilki UDS-300. Ky qëndrim është tharje mode: Specifike e rrjedhës së ajrit 550-600 m 3 1 orë deri në 1 ton e prodhimit, 2-2,5 m argjinaturë lartë, kohëzgjatjen e tharje, tre ditë, me dy ditë shërbeu fryrje temperatura që shkojnë nga 30. . . 35 ° C, pastaj gradualisht gjatë disa orë deri në 45 ... 48 ° C, ditën e tretë të fitilin cool. Kjo mode e infektimit znezarazhuyetsya bulbs kalb sheykovoy (thatë kroyuschie peshore dhe zverk të mbyllura). Onions ndjehen mirë kur prosushennym thyer qafën e tij nga ana e tij.

Pas trajtimit me qepë sjellë atë në standartet e sjelljes në përputhje LDL-10, i cili shërben operatori dhe 8-15 punëtorë. Produktiviteti i 8,9 t / h, konsumi i energjisë 17 kW. Për të vendi nevojat fushë 472 m2. Përdorimi për përpunimin e qepë përputhje redukton koston e punës me 20% krahasuar me PML-paragrafit 6 (më parë të përdorur).

Para se bazë për hedhjen e ruajtjes së dimrit ovoschevodov amatore bulbs të ngrohtë deri të nxehtë në një temperaturë prej 40 ... 45 ° C. Pastaj pastër përkulet impurities nga thatë, të renditura sipas madhësisë, krasis lë 2-5 cm bulbs e mësipërme dhe për të sjellë një kusht nën GOST 2240-93.

Kur të sasive të mëdha të prodhimit të ushqimit qepë pas trajtimit për dosushuvannya, ruajtjes dhe të mëtejshëm të mëtejshme perebyrannya vënë në lukohranilische mbi një projekt tipik № 813-165. Shitore produkteve në masë. Si e ngarkesës së onions në storage për 10 - 12 ditë elektrokaloriferami dhe ventilim aktiv në një temperaturë prej 25 ... 35 ° C dosushivayut onions, e pastaj jashtë ajrore fitilin me 3 ... 5 ° C dhe të mbajë kohë të gjatë. Mall përpunimi, sorting, sizing dhe paketimin e realizuar në një rrjet, në periudhën e on-line LRLS 800. Paketuara në kontejnerë qepë load-CPC 250 për dërgimin e shitjeve në rrjet.

Recommended lexuar

 
«Dëmtuesve dhe sëmundjeve të onions, mbrojtëse masat Teknologjia e prodhimit dhe ruajtjen e qepë-sevka »