Varieteteve dhe hybrids

Një nga kushtet kryesore rritje kulture onions janë të përdorura në prodhimin e saj më të çmuar dhe produktive cilësisë varieteteve. CIS zoned rreth 70, dhe në Ukrainë - 28 varieteteve dhe hybrids onions.

MV Alekseeva (1960) propozoi klasifikimin e onions, e cila e llojeve përfshin katër varieteteve: jugut, Serednoruskoyi Veriut dhe shallots. Brenda jugor e zgjedhur Serednoruskoyi e Kaukazit dhe Azisë, ukrainas dhe Serednoruskoyi subgroups.

Baza e klasifikimin e varieteteve të onions, e propozuar fa Tkachenko (1967), në kompleks morphological, biologjike dhe ekonomike, të cilat janë ndarë në akute, Gadishull, dhe e ëmbël shallots. Klasifikimi ofron një rekomandim varieteteve të rrushit onions Ukrainë, por me siguri nuk i mbulon të botës assortment e eko-terma gjeografike, duke mbajtur parasysh shumë karakteristika. Duke përfshirë më shumë të mprehtë onions hershëm dhe më pak yndyrë ndryshme. Bulbus këtyre varieteteve të ketë një periudhë e gjatë e të qetë, janë të larta në lezhkie thatë çështje, sheqerit dhe thelbësore të naftës.

Pragut të mprehtë sensin e erë qepë lëng përqendrimit mblidhet në ujë 5 mg / l dhe 0,16% mbajtjes pirovinohradnoy acid tsybulnomu lëng. Bulbus akute varieteteve mbuluar më të dendura thatë periferik peshore. Kjo i bën ata të përshtatshëm për pastrimin mechanized.

Napivhostryh qepë varieteteve të ketë një rritje më të gjatë sezonit dhe të jepnin më të larta. Bulbus ata më pak të dendura, të trasha dhe me plot lëng mesme peshore. Ata formuan jashtme thatë pak peshojnë. Nga përbërja kimike napivhostryh japin varieteteve të mprehtë. Periudhë relativisht të shkurtër të pushimit. Lezhkost mesatare. Qepë-ripku merret kryesisht nga fara në një vit. Varieteteve të këtij grupi të mesme, dhe me vonë sredneplotnymi lëng i dobët qepë janë ngjitur thatë jashtme e peshojnë. Në mechanized korrje dhe pas përpunimit bulbs lehtë oholyayutsya dhe traumatike. Pavarësisht nga lloji i pastrim, manual apo mechanized, onions napivhostryh varieteteve janë të dobëta dhe lezhkostyu transportueshëm. Ata kanë për qëllim kryesisht për konsum të freskëta dhe fabrikat e përpunimit në industrinë ushqimore në gjysmën e parë të periudhës vjeshtë-dimrit. Nga Sweet qepë varieteteve të përfshijë të lartë shije. Ata janë më të madh në rritje të lartë dhe periudhë të jepnin. Bulbus ato të përbëhet nga të trasha plot lëng brendshme peshore (rreth 3-5 mm), thatë periferik peshore dendur mbuluar me NR. Periudhë shumë të shkurtër të pushimit, lezhkost keq. Pragut ndjenjë e ëmbël erë qepë lëng përqendrimit mblidhet në ujë 20 mg / l dhe 0,04% mbajtjes pirovinohradnoy acid tsybulnomu lëng. Sweet varieteteve janë rritur kryesisht në jug. Në veri të Ukrainës dhe Rusisë, ata rriten më pak, si për një mall të 140-160 bulbs ditë duhet të ngrohtë. Përveç kësaj, e ëmbël qepë varieteteve janë shumë të vështirë për të mbledhur dhe procesin mekanik.

Në Ukrainë zoned varieteteve onions e mëposhtme: mprehtë fillim - Rubin; mesme - Buran, Globus, Hrandina, Artë, Tkachenkovskiy, Kharkov 62; srednepozdnie - Skvirske, Strihunovskiy nosivskyy;-Gadishull, mes - Almadon, chalcedony, të mesëm dhe mdash; Rainbow, arta Donetsk, Lugansk, srednepozdniy - Chernyakovskiy. Për më tepër, e Regjistrit Kombëtar të Ukrainës varieteteve të përfshira F1 hybrids jashtë vendit, në mes, universale qëllim: Bankat, Daytona, Calypso, copra, Marbella, Oporto, Sonesta, Marsi dhe të tjerët.

У Держреєстр Російської Федерації включені наступні сорти цибулі ріпчастої : гострі, ранньостиглі - Апогей, Бессоновскій місний, Воронезький 86, F1 Золотистий Семко, Золотнічок, Пензенских, Погарскій місний покращений, Стрігуновскій місний, Шелдаісскій, Штуттгартер Різен, Юконт; середньоранні - Бородковскій; середньостиглі - Alecu, Arzamas-krevat, Danilovskiy 301, Moldavia, Spassk lokale superior, chalcedony, Eldorado; gadishullin e hershme - Karatalskiy, Kasatik, Myachnikovskiy 300, odnolitni Sibirskoye, odnolitni havskiy 74, F1 Early trëndafili, Ella; mes - Volhohradets, F1 Daytona, të mesëm - Azelros, Krasnodarsky G 35, Odintsovets, nxitje; srednepozdnie Cabana, Lugansk, e ëmbël - spanjisht 313.

Recommended lexuar

 
«Morfobiolohicheskie karakteristikat dhe kushtet e mjedisit në rritje Akomodimi në vendqëndrim »