Tipare të teknologjisë së onions me sevka

Rritje onions nga sevka deri kohët e fundit ishte më e zakonshme në veri, të mesëm korsi, zonat qendrore të zi dhe kënetor. Kjo mënyrë e në rritje të mprehtë onions mundësisht varieteteve sevok janë mirë të ruajtura. Përveç kësaj, me rërë tokave janë shumë të vështira për të marrë onions nga pasardhësit. Prandaj këtyre terreneve për t'i dhënë dy-vjeçar kultivimi i onions. Në vijim të teknologjisë moderne e rritjes së onions nga sevka merrni lartë (nga 30 në 45 kh/10 m2 të ujitur tokat, dhe bogare - deri në 20 kh/10 m2) japin vyzrevsheho onions mirë. I cilësisë së mirë është pothuajse më i lartë se në aspektin e prodhimit të Beauharnais familjes.

Merita sevochnoho metodën e rritjes së onions është gjithashtu që në çdo motit në pranverë të vitit, ju mund të merrni një shkallë. Bimor në periudhën e tij të prodhimit të sevka reduktohet në 80-90 ditë. Onions mund të rritet pa ujitje ose me më pak të ujitjes. Kjo përjashtuar hedh lëng bimëve, reduktuar kostot e tëharrje. Root sistemit është më e mirë e zhvilluar në përkulet e në rritje sevka. Bulbus pjek më parë dhe më e mirë, me peshore të dendura dhe i mbajtur mirë dimrit.

Më e mirë dhe e hershme e qelbëzim onions rritur nga bimët për shkak sevka (arbozheyka, Syyanko, arpazhik, arpachik) në periudhën e parë të jetës në rritje dhe zhvillim më të shpejtë duke përdorur rezervat ushqimore të vogla, që janë në bulbs. Pra ajo mbledhë për 20-30 ditë më parë se qepë, të marra nga pasardhësit.

Optimale pranverë termi onions mbjellë me sevka vjen nëpërmjet 7-10 ditë pas mbjellje farë chornushka pyjeve dhe Ukraina është në fund të dekadës së dytë të tretë të prillit, në shkretëtirën - në fund të marsit - gjysma e parë të prillit, në rajonet qendrore të Federatës Ruse - Ballina maj. Mërzitur kjo nuk duhet të rastyanutoy. E saj të fillojë me grupe të vogla, sepse ata formojnë sevka më pak se arrows. Finish zbriti një copë të madhe.

Pozitiv rezultatet ishin marrë në Polesie dhe rajonin jugor të Ukrainës në dimër ulje të vogël sevka (grupi i parë dhe më pak se 10 mm) mbi ripku për 30-40 ditë për të qëndrueshëm moti i ftohtë në nëntor. Bulbus mirë me perezimovyvayut japin shkallët përpara 15 ditëve dhe më shumë , dostyhayut 2-3 javë më parë dhe rritje të japë qepë-ripky e 10/25%.

Mbjelljen e dimrit redukton haluzhennya përkulet (hnezdnost), i cili rrit vyravnennoe ™ dhe MERCHANTABILITY bulbs. Ai siguron një mundësi për të mitrës rritet qepë, të cilat më pak zaneduzhuye. Megjithatë, ka një mendim që, përkundër më të hershme të pjekur qepë, ulje në dimër ai humb lezhkost saj. Në të njëjtën kohë, doktor i shkencave bujqësore VF Vasetskiy pohon se dimrit mbjelljen onions - sevka në Crimea në fund të tetorit - lezhkost fund të nëntorit rrit qepë-në ripky storage.

Vogla e ushqyesve në stoqet e vogël sevke nuk lejon llambë për të kaluar fazën yarovyzatsiyi, kështu që ata nuk flower arrows. Gara kohë që janë bimët për shkak të ulje në dimër, një mundësi në fund të korrikut, të merrni edhe vyzrevshuyu, të mëdha (5-6 cm në diametër) bulbs. Për rritjen e dimrit kur e përshtatshme ndonjë ulje regjistruar klasës - malohnezdnye, mesme, ose mnohohnezdnye. Jo vetëm jugore varieteteve të përshtatshme, si tyre sevok dimrit mund vymerznut.

Për të përgatitur terrenin ulje sevka si kur rritje onions nga pasardhësit. Për të përshpejtuar vidrostannya saj thatë krasis krye të qafën e bulbs dhe plichok zamochuyut ngrohtë gjatë ditëve (deri në 30 ... 35 ° C) ujë.

Kur rritet onions nga sevka mechanized mënyra për të aplikuar skemë të tillë dhe ulje në pozitë të bimëve ekzistuese track Traktor 140 cm: shyrokoryadnyh spacio të rregullt prej 45 cm dhe uzkopolosnyy (distanca mes strips 50 cm, Bandwidth 20 cm); band: dy për skemën e 20 + 50 cm (Grebneva sipërfaqe dhe në mënyrë të barabartë, në bazë ridges distancë 70 cm), trehryadnuyu rruginë në skemë 40 40 60 cm dhe chetyrehryadnyy skemë 25 25 25 65 cm (dhe në mënyrë të barabartë Grebneva sipërfaqe).

Në pyll të Ukrainës, në bazë të akademiku. S. Bolotzkikh mbi tokat Beauharnais nën kultivimin e onions me sevka më të lartë të jepnin bulbs e marrë në dy banda mechanized do të thotë ulje e skemës vendosje (20 50) x10-12 cm Aplikimi shyrokoryadnyh mënyrë ulje spacio 45 cm i dha reduktim japin në 2,9 t / ha, ose 25%. Kur kaseta ulje shënoi përshpejtim në 2-3 ditët e zhvillimit të bimëve dhe vylyahannya lë para korrjes.

Në qytete të veçanta qepë-sevok po e butë në ridges në grooves, distanca në mes të cilat mund të jenë nga 15 deri në 45 cm në disa bulbs të prishen malohnezdnyh varieteteve në 8-10 cm, dhe për varietetet që janë në fole tre ose më shumë bulbs - 10/15 cm Donets mësohen ato vdavlivaya lehtë dhe bie në gjumë të lartë të tokës shtresë së paku 2 cm (mbjellje formuar më të thellë me një qepë të vogla).

Nga mënyra ulje skemë vendosje të bimëve, madhësia dhe pesha e saj varet nga shkalla sevka mbjellëse. Pesha e 1000 bulbs sevka madhësinë 7-14 mm shkon nga 1350 në 900 g, 15-22 mm - nga 1400 në 1900, 23-31 mm - 1700-2800 g, 32-41 mm - 2300-4100 ton më shumë se 42 mm - 4700-6800, në lidhje me normë të mbjella për sevka kur grupi i parë të ujitjes është 600 - 800 h/10 m2 në 450-650 dendësia e bimëve në 10 m2, dhe bogare 400-600 g / 10 m2 dhe dendësi 350 - 400 sht./10 m2, grupin e dytë - sipas 850-1200 h/10 m2, 300-400 sht./10 m2 dhe 700-1000 h/10 m2, 280-300 sht./10 m2 . Në të ujitur toka pjellore dhe të Crimea rezultatet më të mira është në rritje të bimëve të dendësisë 800-1000 sht./10 m2.

Thellesia e pushtimit sevka biologjike përcaktoi tiparet e formimin e bulbs, se qelbëzim pjesë e sipërme e saj ishte mbi tokë. Vetëm kur ky kusht mund të merrni të lartë dhe dashamirës kulture qepë-ripky. Qepë-sevok kërkon cekët hedhjen në 3-4 cm nën sipërfaqe të tokës. Në një hedhjen sevka shkallët më të thellë të shfaqen më vonë sevok germinating ngadalë, sepse rrënjët e saj nuk janë të mjaftueshme e ajrit, bimëve priren vazhdimisht në formë të ri lë të bimëve deri në korrje reduktohet pak, koha e formimit dhe të gjatë qelbëzim bulbs formë bulbs bëhet kubastoy nga - squeezing me tokën e tyre, si bie mall, onions dobët i ruajtur.

Mbjellë sevok kështu që ishte obtysnennya vlazhnoy tokës. Kur ulje të vogël, duke marrë në tokën e thatë, ai është i vonuar në rritje, nganjëherë kjo çon në vypiraniyu dhe shpërbërjen e saj, duke rezultuar në zvogëlimin e korrjes onions. Përveç kësaj, ulje e vogël Dontsa onions vendoset në krye lehtë thatë shtresa e tokës, i cili slows ngritjen onions. Pas pak ulje terren razravnivayut grabujë (dhëmbëve ndërkallur shelg degët, rakitnika, mështekën).

Për mbjelljen onions - sevka të përdorin ripku seeders SLN-8A, 8B-SLN, SLS dhe SLS-12-5, 4. Stërvitjet SLN-8A aparatit me katushechnym vysivaly dhe 8 hapës në navishuyetsya traktor MTZ-80. Ai siguron tokës në një nivel Grebneva dhe hryadovoy sipërfaqe shyrokoryadnyh mënyrë spacio me 45 cm, dual-band model për 20 cm dhe 50 chetyrehryadnym skemë 25 25 25 65 cm Përpara të mungesës së seeders shqetësime se ajo nuk lejon më shumë shpërndarjen e barabartë të onions në radhët, duke lënë 1-3,5% nezadelannoho nga sevka.

Pas ulje terren prikatyvayut dritën Kotko ZKVH-1, 4B agregat traktorë me 14 kN shtyhem klasës. Nga rollers pritseplyayut mbjellë harrows ZPB-0, 6 A, të cilat janë të shkrifët shtresa e lartë e tokës për të parandaluar daljen e dregëz pas reshjeve, si dhe për të reduktuar erozion dhe prishjen e shtresa e sipërme.

Megjithatë, siç vërtetohet nga studimet e kryera në Institutin e perimeve dhe pjepër-rritje UAAS (akademiku A. Bolotzkikh) ndërsa ulje onions - sevka Seeders kalojë në qoftë se ata nuk është tre ose katër punonjës të nxjerr bulbs që janë në sipërfaqe nuk është i mjaftueshëm leveled mikrovpadinah, posleposevnoe prikatyvanie duhet të fshihet. Në terren pas prikatyvaniya është 1,5-2,6% sevka mërzitur, gjë që e bën atë hedhjen manually.

Përkujdesjen për plantings e onions sevka pothuajse e njëjtë me atë në rritje nga pasardhësit. Megjithatë, ka disa tipare.

Në dovshodovyy gjatë transplanting onions bor grabujë ose lesoj mbjellë. Stairs onions duket në 8-10-ditë më parë se kur të mbjella fara, dhe bimët fillojnë të rriten me shpejtësi një herë. Poslevshodovoe blinduar në 1-2 ditë pas shkallë masive harrows gjithashtu pjesërisht çoi në vyderhivaniyu bimėve onions (1 në 3.2% në banda nga 0,2 në 1,4% në shyrokoryadnyh metodën e mbjella). Kjo shkatërrimin e 63-72% nitevidnyh rroba zije dhe reduktuar kostot e punes në propoltsi parë në 35-41%.

Spacio qepë e buta të një thellësi prej 5-6 cm dhe do të heqë rroba zije me anë të mulliri kultivator KHF-2, 8, FPU-4, 2, nga punëtorët e thjeshtë dhe pasive organeve CGB-4, 2, KRN-4, 2ili KRN-2 8 MO. Mulliri cultivators rroba zije shkatërrua plotësisht në procesin e tokës dhe shtendosem mirë, e cila është shumë e rëndësishme për të ndarë nga ajo të përkulet mechanized gjatë korrje. Kur mizhryadnyy ryhlennya bën të sigurtë se centrali pluhur (nuk okuchivalis tokës).

Zakonisht gjatë periudhës së vegjetacionit, janë 3-4 mizhryadnyy përpunimit dhe 2 dore duhan. Onions me sevka, si dhe nga pasardhësit, kërkon të pastër nga rroba zije komplote. Në fermat e madhe për të përdorur të njëjtën HERBICIDE se kur rritje onions nga pasardhësit. Aplikimi dhe pikëllues HERBICIDE, sipas akademiku. S. Bolotskyh Av Opolonina, zvogëlon kostot e punës për manual propolok në radhët me 65%. Kjo ishte posevah përkulet tëharrje një fushë me zasmichenistyu mesme. Clogging zonën ul deri në 70 - 88% të punës dhe për shpenzimet e kujdesit të bimëve - në 2,4 herë dhe arriti në rreth 181 chel.-ch/ha.

Fundi i rritjes kur bulbs formuar dhe e lë të fillojnë të polehat pjesërisht, tokës nga bulbs othrebayut të përqëndrohen më mirë rrezet e diellit dhe obduvayetsya ajrore. Në qoftë se një lakuriq ripku qepë, është më mirë të ruhet dhe të shëndetshme.

Shpesh në të korrat e onions sevka vërejtur dukuri është e padëshirueshme, si strelkovanie. Kjo është për shkak të dobët storage sevka shumë herët ose podzimney mbjelljen ose jashtëzakonisht ftohtë, vera. Reagimit të nxjerr në pah bulbs rritja e temperaturës 5 ... 15 ° C nxit kalimin yarovyzatsiyi stad. Për të mos humbni të korra të onions, në kulmin e arrow me 20 cm ajo prishet me mirësi në pjesën e ulët të lë. Nëse ju ndërpresin vetëm një krye, dorën vidrostaye përsëri. Në bazë të çdo arrow, si mjeku i shkencat biologjike MV Alekseeva është okolostrelochnaya veshkave, ajo do të rritet mirë qepë, dhe shigjeta në anën e qepë thahet dhe vidvalylasya.

Në kushtet e pamjaftueshme e ujit natyral ujitjes është vendimtare në përmirësimin e kulture onions nga sevka. Details ujitjes regjimit të përshkruara në teknologjinë e rritjes së onions nga pasardhësit, e cila është e ngjashme me rritje onions nga sevka. Prandaj, pas arrow ndėrprisni, bimëve dhe onions pour pidhodovuye.

Përbërjen e parë nëse është e nevojshme në kulmin e lë janë 10-12 cm, e dytë - pas 20-25 ditësh. Për podkormok përdor zog fekale, ajo rozvodyachy ose Korov'yak ujë 1:15 - 1:10. Që janë të plehrave 150 gram amoniumi nitrat dhe 200 g kalium e kripës në 10 m2 (Liqeni i një ose pleh organik - Julia të 10m2).

Zvogëlon strelkovanie parë grim azotit plehrave apo zgjidhje dungy zhizhi (1:10). Në fillim të formimit të bimëve pidhodovuye kalium qepë kripë - 100 - 150 g superfosfat - 150-200 gram per 10m2 fillesa. Ju mund të bëjnë ato të vështira në vend të plehrave nitrofosku (200-250 g 10m2). Të barabartë të shpërndara në kurriz të plehrave, janë lotim - 100-150 l/10m2.

Harvest onions sevka ngjashme me korrje onions, rritur nga pasardhësit.

E tij në masë të mblidhen në yellowing, vylyahannya 20-30% dhe podsyhanii lë ata në fund të korrikut dhe në fillim të gushtit në zonën e pyjeve, dhe në mes të zonës CIS - në fund të gushtit - fillim të shtatorit. Lopatë gërmoj skoboy apo minave, vysmykuyut dhe para se të niset për krevat shirat e thate. Pastaj i bie në dhe të zbatojë atë. Para se të shtrihej në atë të ruajtjes dhe të qarta, qepë dosushivayut në vende të thatë, ku të kënaqur gjatë ukladyvaya shtresë e hollë e doschati mburoja ose për shkak podveshivaya. Pastaj është e renditur, i qartë dhe i lë rrënjët, duke e lënë qafën gjatësi prej 2 cm bulbs paketuar në kuti, prodezinfikovani limonit, lartë në 2 rreshtave, dhe mbledhin në dyqan. Boxes vënë shumë me njëri-tjetrin në një dhomë të thatë me temperatura e ajrit rreth 0 ... + GS.

Nuk ua lë, me një varg, ju mund të thur bukur qepë "asimetrik". Ata mbeten nën të njëjtat kushte.

Recommended lexuar

 
«Teknologjia e në rritje dhe depozitimin e qepë-sevka Magazinimi »