Origjina dhe përhapja

Lloji i gjatë teplotrebovatelnoho dhe vlahotrebovatelnoho bimë paslenovye familjes. Në vendet me një klimë të butë me të ngrohtë patëllxhan kultivuar si një fabrikë rassadnym mënyrë. Marrë nga India veriore dhe perëndimore Pakistani. Në formën e egra të gjendet kudo në tropikët, ku temperatura është mjaft e lartë. Rritur në shumë vende të Lindjes. Në Evropë, mori në fund të shekullit XVI. Common lloji në Azinë Qendrore, Qendrore Zi dhe regjionet e Tokës e Ulët Volga në Rusi, e Transcaucasian republikave, Ukrainë dhe Moldavi. Në Japoni, pjesa më e madhe e përdorur për të lashtat pickling. Kombëtare cuisine Bullgaria, Franca, Italia ka me dhjetra e pjatave patëllxhan.

Por para se të bëhet aq i njohur në Evropë e perimeve, patëllxhan pothuajse tre shekuj para se të "opal". I parë evropian njerëzve të ekzistencës së lashtë patëllxhan gjetën grekët dhe romakët, por ata e quajtën atë "mollë e beshenstva" dhe besojnë se përdorimi i frutave sistematik në ushqim të çon në çmenduri. Një kohë, patëllxhan, madje edhe në punën shkencore ishte mbiquajtur çmendur ose budalla, mollë (Mala insana) - është një veprim i tmerrshëm vishet foshnjen e tij të pafajshëm. Tani kjo është vetëm një buzëqeshje.

Mposhti frikën e perimeve që evropianët vetëm pas zbulimit të Amerikës, se ata të dy gjetën Indians rritur me sukses dhe e përdorur për ushqimin e njohur tashmë në Evropë frut bëri thirrje badidzhan. Për shkak të më popullore violet color fruta popullorçe patëllxhan quajtur "sinenkie. Në gjuhë turk, emrin e saj tinguj turke, për shembull, "pahlohdzhan" Persia "badindzhan" arabisht "badinshan" Hindi "badanzhan, banihan ', një titull të rrallë -" indian kokrra të kuqe, dhe vetëm në latinisht është quajtur në një mënyrë tjetër për - dhomë me diell melongena L. Ose fjalë për fjalë - dynerodnyy mbajtur. Nga indian "badidzhan, ndoshta, dhe ajo ishte e rusisht emrin e perimeve bimë.

Në Ukrainë, patëllxhan rritur kryesisht në rajonet jugore si rassadnym, dhe mënyra bezrassadnym, pyje dhe kënetor vetëm në fillim të varieteteve dhe përmes jashtë, në veri - e nxehta në tokë. Kultivuar saj zakonisht në të njëjtat fusha si të ëmbël piper, sepse këto bimë kërkojnë pothuajse të njëjtat kushte të rritjes.

Recommended lexuar

 
Një rritje të mbrojtur tokësor »