Сорти

Успіх одержання високого врожаю картоплі залежить, насамперед, від правильно вибраного сорту. Картоплю використовують на продовольчі, кормові та технічні цілі. З урахуванням цього підбирають і сорти для вирощування. Вдало обраний сорт, морфологічні ознаки та біологічні особливості якого найбільше відповідають грунтово-кліматичних умов зони вирощування і вимогам споживача, - основний чинник забезпечення високого та якісного врожаю продовольчої картоплі.

При вибірці сорту насамперед звертають увагу на його господарські корисні ознаки: терміни дозрівання, врожайність, смакові якості, вміст поживних речовин, колір м'якоті, лежкоспособность, форму та величину бульб, стійкість до хвороб і шкідників, а також механічних пошкоджень при уборке, стійкість до несприятливих чинників.

У кожному господарстві необхідно вирощувати 2-3 сорти картоплі різних строків дозрівання, а співвідношення їх встановлюють з потреби. Більшість сортів пристосоване до умов тієї чи іншої зони і не дає позитивних результатів в інших умовах. На цьому побудоване районування картоплі.

Усі нові сорти перед освоєнням на полях і городах перевіряються за їх якостями на спеціальних Державних сортоіспитательних станціях, розташованих у багатьох областях країни. Кращі з випробуваних в даній області сорти, які найбільшою мірою пристосовані до місцевого клімату і грунті, районіруются для вирощування. Документально районованих сорти включаються до Реєстру сортів рослин, допущених до використання в Україні.

В останні роки до Реєстру сортів рослин України внесено понад 70 сортів картоплі. А в колективних, державних та сільських господарствах, на городах і дачних ділянках вирощують понад 80 сортів і місцевих форм картоплі. Усі вони відрізняються за морфологічними ознаками, біологічними особливостями і господарським показниками. Ні сорту, який був би у всіх відношеннях придатний для вирощування в будь-яких грунтово-кліматичних зонах.

У приміській зоні головним завданням спеціалізованого господарства є забезпечення раннім картоплею міського населення, в сортовий склад посадок займають 40-45% обшей площі ранньостиглі, 45-50% - середньостиглі та 5-10% - пізньостиглі сорту.

За ступенем стиглості (тривалість вегетаційного періоду) сорти поділяють на 5 груп: ранньостиглі, середньоранні, середньостиглі, среднепоздніе і пізньостиглі. Від сходів до збирання врожаю у ранньостиглих сортів проходить 80-90 діб, середньоранні - 91 - 115, середньостиглих - 116 - 130, среднепоздніх - 131 -140 та пізньостиглі - більше 140 діб. Наведені дані тривалості вегетаційного періоду орієнтовні і визначаються станом посадкових бульб, строком висадки та якістю догляду за посадками. Виходячи з цього, з поправкою на погодні умови можна орієнтовно встановити строк збирання чістосортних посадок картоплі.

Для фермерських (сільських) господарств, городників і дачників великий інтерес представляє група ранньостиглих сортів: Аноста, Астерікс, Божедар, Бородянський рожевий, Вінета, Велокс, Гарт, Джаерла, Зов, Карла, Імпала, Кобза, колет, Коруна, Косень 95, Краса , Латона, Лікарія, Маріс Барт, Молодіжний, Незабудка, повинна, посв, Провенто, Пролісок, розарій. Симфонія, Чернігівська рання, Юкама. Тільки ці сорти дають можливість одержувати урожай молодого картоплі в надранніх терміни. За відповідної підготовки бульб у Поліссі та Лісостепу врожай раннього картоплі збирають вже в першому п'ятиденку червня. Перші бульби утворюються на 10-15-е добу після появи сходів, а товарні - на 40-60-е сутки. Ранньостиглі сорти вимагають більшої уваги при вирощуванні, ніж пізньостиглі: вони сильніше уражуються хворобами надземної маси та бульб, та й врожайність у них завжди менше (10-20 кг/10 м2), вони менш крохмалисті і смачні. Але всі ці недоліки окупаються ранньої продукцією, цінною в харчовому відношенні.

Такі сорти вирощують в основному для річного споживання бульб у червні-серпні. Їх рекомендують робити в областях з коротким періодом вегетації, а також на півдні, де необхідно отримати продукцію до настання сильної спеки. Вирощують ранньостиглі сорти на невеликих ділянках. Бульби їх гірше зберігаються, раніше починають проростати і провокують на проростання зберігаються з ними пізньостиглі сорту. Щоб мати ранню картоплю, бульби ранньостиглих сортів починають проращівать за 30-40, а то й за 60 діб до висадки, тоді як більш пізньостиглі досить проращівать всього 15-20 діб.

Найбільш врожайними сортами є середньоранні і середньостиглі. За теплої та сухої погоди середньоранні визрівають на 65-70-е сутки, тобто в кінці літа, на 10-12 діб пізніше ранньостиглих. До групи середньоранні сортів відносяться: Адретта, Альваро, Аргос, Берегиня, Водограй, доброчинна, Карін, Космос, Купава, Мавка, Маліч, Невський, Обеліск. Обрій, Палма, Пекуровскій, Поліська 96, Пост 86, Радіч, Рая, Санте, сатин, Світанок київський, Тіматі, Цезарь.

Для осінньо-зимового споживання вирощують сорти середньостиглі і среднепоздніе, як найбільш лежкіе і менш вибагливі. Ці ж сорти і більш смачні. У середньостиглих сортів клубнеобразованіе починається на 12-20-е добу після сходів. Товарні бульби отримують на 75-80-е сутки. До групи середньостиглих сортів відносяться: Віра, Вірінея, Валор, Гатчінскій, Горлиця, Західний, Кондор, Луговський, Либідь, Марфона, Ольвія, Придеснянський, Слава, Слов'янка, Український рожевий, Явір та ін

Среднепоздніе сорти мають вегетаційний період 126-140 діб. Перші бульби утворюються через 65-75 діб. До них відносяться: Ікар, Воловецький, Дезіре, Дзвін, Дубравка, Зарево, Петландер Делл, Пікассо, Поліський рожевий, Ракурс та ін

Пізньостиглі сорти достигають через 141 і більше доби після появи масових сходів, урожай починають віддавати на 80-85-е сутки. До таких сортів відносяться: Древлянка, Ласунак, Темп.

У овочівників-аматорів крім районованих великою популярністю користується місцевий середньоранній сорт Київської області Сінеглазка. Його вирощують повсюдно: від Чернігівщини до Криму. Колір м'якоті білий.

Добре зберігаються бульби ранньостиглий сорт, виведеного в Білоруському НДІ картоплярства, Прігожій 2. Він стійкий до нематод. Врожайність товарних бульб досягає 59,4 кг/10м2.

В Поліссі вирощують у оеновном такі сорти: Зов, Кобза, Молодіжний, Пролісок, Адретта, Берегиня, Водограй, доброчинна, Купава, Мавка, Невський, Пекуровскій, Пост 86, Маліч, Світанок київський, Гатчінскій, Горлиця, Західний, Луговський, Либідь, Придеснянський, Слава, Український рожевий, Воловецький, Зарево. Поліський рожевий, Древлянка, Ласунак, Темп та ін У лісостепу поширені сорти Божедар, Бородянський рожевий, Зов, Кобза, Молодіжний, Незабудка, посв, Пролісок, Водограй, доброчинна, Пост 86, Маліч, Невський, Купава, Мавка, Світанок київський, Гатчінскій, Горлиця, Луговський, Придеснянський, Український рожевий, Зарево, Ласунак, Темп та ін

У степових районах краще вирощувати картоплю ранньостиглих, середньоранні і середньостиглих сортів. При висадці рано навесні ці сорти до настання тривалої спеки встигають сформувати достатню кількість бульб і бувають більш врожайними, ніж среднепоздніе і пізньостиглі. Ранньостиглі сорти більш придатні для отримання молодого картоплі в ранні терміни (у червні-липні). У пізньостиглі і среднепоздніх сортів бульби починають формуватися перед початком літньої спеки, а з її настанням вони перестають рости, рослини починають в'янути. У цій зоні вирощують такі сорти: Божедар, Бородянський рожевий, Зов, Кобза, Незабудка, посв, Пролісок, доброчинна, Купава, Пост 86, Світанок київський, Гатчінскій, Горлиця, Пріднестрянскій та ін

Рекомендуем прочитать

 
« Розміщення на ділянці   Морфобіологіческіе особливості та екологічні умови вирощування »